Kvinder der skrev Danmarkshistorie

03.01.23
Rejs med Gry Jexen tilbage i tiden og mød 25 markante danske kvinder, der har været med til at skrive danmarkshistorie.

Kvinder fylder ikke ret meget i historiebøgerne, selvom de udgør halvdelen af befolkningen. Det har historiker Gry Jexen sat sig for at ændre på. Denne bog præsenterer 25 danske kvinder fra 2000’erne tilbage til 1840’erne, som gjorde en forskel i deres samtid og dermed også fortjener en tydeligere plads i vores fælles danmarkshistorie.

Gry Jexen slog bredt igennem med sin prisbelønnede 'Kvinde kend din historie' med 50 kvindeportrætter i historien, og det synes oplagt også at henvende sig til de nye generationer af børn og unge. Bogens forord fortæller fint, hvorfor det i dag er relevant at bringe kvinder frem i lyset og skabe mere ligestilling i fremstillingen af vores historie. Sofie Kampmans tegneserielignende illustrationer er superflotte og skal nok fænge målgruppen.

Tidsbegrebet kan være svært at få greb om for børn og unge, så Gry Jexen fortæller kvindehistorie gennem fem tidsrejser til forskellige perioder i Danmarkshistorien, og hun starter klogelig nok med vores nære genkendelige fortid for så at arbejde sig bagud. Samtidig er hendes holdning, at man selv skal have lov at forme sin livshistorie, hvorfor alle de portrætterede kvinder i dag er døde. Hver tidsrejse indledes med en række korte fakta om periodens skelsættende begivenheder og banebrydende opfindelser.

Kvindernes historie tager sig begyndelse i 2000’erne – til 1980’erne i en periode, hvor vi får smartphones, Ramasjang og McDonalds og finanskrisen raser. Fra denne periode fremhæver Jexen blandt andet Natasja Saad, Tine Bryld og Margit Brandt. I næste tidsrejse 1970’erne – 1940’erne vedtages loven om fri abort, Christiania opstår og 2. verdenskrig forandrer verden for altid. Her hører vi om kvindesagsforkæmperen Susanne Giese og medlem af den danske modstandsbevægelse, Else Marie Pade.

I tidsrejsen til 1930’erne – 1910’erne, hvor bh’en og nylonstrømpen opfindes og 1. verdenskrig udspiller sig, fremhæves geofysiker Inge Lehmann, som forskede i jordens kerne og kunstmaler Lili Elbe, som var den første i verden til at få foretaget en kønsbekræftende operation. 1900’erne – 1880’erne er en periode præget af udvandringen til USA og systemskiftet i dansk politik. I denne periode fremhæver Jexen blandt andet forfatter Karin Michaëlis, som skrev om kvinders vilkår og Karen Volf, hvis bagværk man den dag i dag stadig kan sætte tænderne i.

Sidste rejse i kvindehistorien går til 1870’erne – 1840’erne, hvor Grundlovens vedtagelse er den helt store markør, og det er også her telefonen og det elektriske lys blev opfundet. I denne tid gjorde Nielsine Nielsen sig bemærket ved at være den første kvindelige uddannede læge i Danmark, og Louise Danner stiftede Dannerhuset for fattige kvinder.

Inspiration