En dysfunktionel familie, en knivskarp debut og en spændingsroman der gav gåsehud

21.12.21
Vi gør status på bogåret 2021 og ser tilbage på de bøger, der gjorde størst indtryk. Her får du Rikkes tre bedste anbefalinger.

Rikke anbefaler 'Grundvold'

Rebecca vokser op i Urbanplanen. Familien er mormoner og underlagt religionens strenge regler, som faren håndhæver. Faren nedgør sine døtre på det groveste og Rebecca søger hjælp hos kommunen, hvorefter hun flytter på ungdomsinstitution. Her starter en nedtur, da stoffer og kriminalitet bliver en del af dagligdagen og stadig med religionens faste greb om hendes liv. En hårrejsende og rørende roman om at vokse op i en dysfunktionel familie og konsekvenserne heraf.

Rikke anbefaler 'Ungeenheden'

Denne knivskarpe debutroman leverer et stærkt indblik i unge mennesker med psykisk sygdom. I bogen følger vi seks unge hen over en sommer, der alle bor på Ungeenheden, et bosted for psykisk syge.  Bogen beskriver hverdagens faste rutiner, fællesskabet (eller mangel på samme) og mødet med personalet sammenkoblet med servicelovens sirlige paragraffer. En roman om hvordan mennesker bag den psykiske sydom opleves af dem selv og verden omkring dem i et system, som ikke passer til alle.

Rikke anbefaler 'Kære Barn'

En velskrevet og uigennemskuelig spændingsroman, der gav mig gåsehud og vågne nætter! En kvinde bliver påkørt og bragt til hospitalet. Hun siger, hun hedder Lena. Lena er en kvinde, der forsvandt 13 år tidligere. Lenas forældre skal identificere den påkørte kvinde, men det viser sig ikke at være deres Lena, men samtidig havde kvinden pigen Hannah med sig, som til forveksling ligner Lena, da hun var barn. Det viser sig, at den påkørte kvinde, Hannah og Hannahs lillebror har været holdt fanget i en afsidesliggende hytte. Er det faren til Hannah, eller hvem er det der har holdt dem fanget? Denne roman er enhver forældres værste mareridt, men plottet er genialt og den SKAL læses!

Inspiration