Det vi læser - Halloween special

25.10.22
Er du til den snigende uhygge, chokket, det overnaturlige eller måske mere det, der kommer uhyggelig tæt på virkeligheden? Bliv skræmt fra vid og sans med vores særligt GYSElige anbefalinger i anledning af halloween.

Matilde anbefaler "Ulvetid"

Ægteparret Anna og Tom har bosat sig på en ødegård, og bliver kontaktet af pigen Ellinor, som ønsker plads og fred til at tage sig af sin ulv sommeren over. Anna og Tom indvilliger og snart flytter den mystiske Ellinor og ulven ind. Hurtigt begynder Anna at få problemer med at sove om natten - lugten af blod fra det rå kød, der tør op i køkkenet og lyde udefra gør Anna urolig helt ind i sjælen. Særligt Toms karakter og opførsel igennem hele bogen var noget, der fik det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, og trods det korte format, er bogen utrolig detaljeret og formår at skabe en uhyggelig stemning fra første side!

Mathias anbefaler ”Outsideren”

Fingeraftryk, øjenvidner og DNA-spor peger på baseball-træneren, engelsklæreren og faren Terry Maitland har dræbt en 11-årig dreng. Men da Terrys alibi er skudsikkert, falder hele anklagen fra hinanden. En gotisk knude for kriminalkommissær Ralph Anderson, og som efterforskningen skrider frem dukker flere rædselsvækkende beviser op. Er Terry en flink fyr eller har han en skyggeside? En barsk og velskrevet krimi med paranormale undertoner, som får det til at løbe koldt ned af ryggen.

Line D anbefaler ”Something is Killing the Children”

En virkelig uhyggelig og blodig tegneserie om Erica Slaughter, som er monsterjæger. Hun tager ud til en rolig provinsby hvor et skrækkeligt monster hærger. Det er dog ingen nem opgave, da monstret kun kan ses af børn og derfor har de voksne svært ved at kapere, hvad der sker omkring dem. Denne tegneserie i flere bind er bestemt ikke for sarte sjæle, men kan man tåle blod, indvolde og afrevne kroppe, er det en virkelig fed læseoplevelse.

Mette K anbefaler ”Jeg overvejer at gøre det forbi”

Kom med på den mest ubehagelige køretur med Jake på vej hjem til hans forældres afsidesliggende gård. Kæresten – der fortæller historien - er anspændt, ikke kun fordi hun skal møde Jakes forældre. Hun overvejer nemlig at gøre det forbi. Besøget på gården bliver en foruroligende oplevelse med døde dyr i laden og to højst besynderlige forældre. Forvent at bruge lang tid efter denne bog på at tænke over, hvad der egentlig skete.

Hans anbefaler ”Ondskabens hotel”

På turistvenlige Bali læste jeg engang ”Ondskabens Hotel”. Med Jack Nicholsons kuldegysende replik: ”Here’s Johnny!” fra Kubricks filmversion kørende i baghovedet kastede jeg mig pirreligt nervøst over Stephen Kings roman bag filmen, og glemte hurtigt alt om kølige drinks og palmesus. Hvis filmen skræmmer, er bogen værre! Og samtidig får man de psykologiske (og typisk king’ske overnaturlige) forklaringer på, hvad der faktisk driver hovedpersonen Jack til at forsøge at dræbe sin kone og søn.

Pia anbefaler "Frygt, fabrik, fælde"

Djævelsk godt gys i to bind om en gruppe Urban Explorers, der sætter sig for at udforske en forladt fabriksbygning. Men de har ingen anelse om, hvad der venter dem i mørket. Filmisk, nervepirrende historie om hjemsøgte steder og ondskaben, der lurer. Langstrup er i den grad en mesterlig grand old man indenfor dansk gys.

Line H anbefaler "Kærligheden på Mahlstädterbarnets tid"

Noget mystisk og svært definerbart er på færde i tyske Clemens J. Setz' 18 foruroligende og til tider bizarre noveller. En underliggende utryg stemning løber gennem novellerne, hvor noget voldsomt eller grænseoverskridende bryder den ellers genkendelige hverdag. En spændende novellesamling for det kvalitetsbevidste publikum.

Rikke anbefaler "Lejligheden"

Efter et voldsomt hjemmerøveri laver Steph og Mark fra Sydafrika et lejlighedsbytte med Petit-parret fra Paris. Det bytte skal dog vise sig at blive deres livs værste oplevelse. Lejligheden er mørk, muggen og uanset hvad de gør, kan de ikke komme derfra. Deres kreditkort bliver spærret og uheldene står i kø. Stemningen bliver mere og mere ond og uhyggelig. Mark ændrer sig voldsomt efter hjemkomsten og Steph må flygte med deres datter. Et mareridt om dårlig samvittighed og uforløst sorg tilsat et ordentlig stænk overnaturlig uhygge.

Nina anbefaler ”I en mørk, mørk skov”

Nora tager til sin barndomsvenindes polterabend i et sommerhus langt ude i en mørk, mørk skov. Blot for at opdage, at Flo skal giftes med hendes egen tabte kærlighed, James. Da hun vågner op på hospitalet, forslået og med hukommelsestab, overhører hun personalet tale med politiet om, at der er sket et mord. Men hun aner hun ikke, hvad der er sket. Hvordan er hun endt på hospitalet, og hvem er død?

Hanne anbefaler ”Jeg forsvinder i mørket”

Journalist Michelle McNamara begynder sin jagt på ’The Golden State Killer’ 20 år efter han spredte rædsel i Californien i 70'erne. Hun læser tonsvis af dokumenter og interviewer ofre og pårørende. Denne mands forbrydelser overgår fantasien. Han er det monster, alle frygter lurer i skyggerne. Han går fra sine overlevende ofre med ordene ”Du vil være tavs for altid, og jeg forsvinder i mørket.” Den bedste True Crime til dato!

Inspiration