Det vi læser i januar 2023

19.01.23
Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt. Som altid spænder det bredt, hvad vi kaster os over at læse. Her inviterer vi ind i læseoplevelser, der tager dig med til New York, ud i en skræmmende nær fremtid, ind i underlivet og universitetsmiljøet.

Nina anbefaler Byen og havet

En kasse gamle dokumenter, efterladt af den enlige mor og specialestuderende Jenny, der i 60erne begik selvmord efter en gådefuld bortvisning fra Geologisk Institut, vækker fortællerens minder om hans egen studietid i 80erne og et kort venskab, han havde med Jennys efterladte søn, Arvid. Indtil Arvid pludselig forsvandt. Spændende og velfortalt pageturner om gåden om Jenny og Arvid. Om hemmeligheder og løgne i universitetsverdenen. Og hvordan er fortælleren egentlig indblandet?

Erna anbefaler New Yorks døtre

Indrømmet jeg kan godt lide New York stemning. Det fik jeg til fulde sammen med overklassepigen Lily, der under 2. Verdenskrig udlever sine uddannelsesmæssige ambitioner i restaurationsbranchen og en periode på må bryde med familien, på grund af det. Romanen en god menu af kvinders nødvendige indtog på arbejdsmarkedet tilsat stjernekok, rationeringer og udsendte soldater. Nyt med den amerikanske vinkel. Jeg glæder mig til 2. del.

Hans anbefaler Cola som kult

Coca-kolonisering. Smag lige på ordet! For med den populære, sorte drik fra USA, der for alvor kom til Danmark i 1959, hvor den danske såkaldte ”colaskat” blev ophævet, er gennem tiden også fulgt iscenesættelsen af amerikansk livsstil og ungdomskultur som eftertragtelsesværdig norm. Kulturjournalisten Niels Frid-Nielsen tager colaen og kulturindustrien under kærlig behandling, med særligt fokus på giganternes brug af popikoner i den globale markedsføring. Værsågod at skylle!

Charlotte anbefaler Mit navn er Lucy Barton

Lucy Barton er indlagt på et hospital i New York, her får hun får besøg af sin mor, og det konfronterer hende, både med deres forhold, og med sin barndom i et fattigt område i Illinois. Jeg blev fanget af ærligheden og af den usentimentale beskrivelse af en barsk barndom. Lucy kommer videre, og bliver forfatter, fordi hun ”tager fat i sig selv og slynger sig længere ud i livet, selvom hun føler sig blind som en flagermus”.

Pia anbefaler Under livet

Ultrafin tegneserie, der på sin egen skæve måde lægger stemme til underliv, hjerne og hjerte og deres til tider kaotiske indbyrdes roller. Om at elske sig selv og lytte til sin krop - en slags "Kvinde, kend din krop" i kortformat - anderledes udført i manga-tegnestil og med gamersekvenser, der formidler om kvindeliv i medgang og modgang på en let og morsom måde.

Rikke Anbefaler Mistænkt

Enhver families værste mareridt! To 18- årige piger meldes savnet på deres ferie til Thailand. Samtidig er et hostel i Thailand brændt ned, der er fundet to døde piger og signalementet passer på de savnede piger. Journalisten Kate følger med familierne til Thailand for at identificere dem, da hendes egen søn arbejdede på samme Hostel. Super spændende page-turner! Jeg var underholdt fra start til slut.

Vita anbefaler Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet

Glenn Bech kalder sin bog et manifest – på latin - håndslag. Og bogen er både håndgribelig og den slår fra sig. Forfatterens barndom i Horsens var hård. Han rejste til storbyen og blev psykolog og forfatter. I manifestet dissekerer han de store klasseforskelle, der er mellem hans opvækstmiljø og de mennesker, han nu færdes blandt - blindfødte med autoritet til at definere verden. En autoritet Glenn Bech nu kæmper mod.

Line H anbefaler De savnede hjerter

En lavmælt og medrivende dystopi i en ikke så fjern fremtid. På bagkant af en økonomisk krise har USA indført en lov til at kontrollere informationsstrømmen i samfundet og fjerne de borgere, der ikke har de rette nationalpatriotiske værdier. En skræmmende samfundsaktuel roman og alene af den grund nødvendig læsning.

Mette S anbefaler Birgithe med th

Jeg er vild med Birgithe! Jeg elsker hende, fordi hun er hudløst ærlig, tåkrummende i sine frustrationer – og meget, meget menneskelig. Birgithe er Birgithe med th. Og så er hun mor til tre skønne børn, gift med sympatiske og empatiske Kristoffer og en dygtig folkeskolelærer, der vil gå langt for sine elever. Midt i hamsterhjulet dør Birgithes mor, og savnet skal håndteres – samtidig med, at huset skal tømmes, og den skrøbelige søster melder pas. Så er det faktisk ok at komme til at boble over med en lille smule bitterhed og arrigskab.

Inspiration