Det vi læser i marts 2023

21.03.23
Tobakspiger, handicapdigte, Analogiseringsstyrelsen, grevinder, overgangsalder! Nye læsetips fra bibliotekets ansatte.

Rikke K. anbefaler 'Grevinden'

Jeg slugte denne underholdende og velskrevne bog om danske Angelica Pierris liv, som tager udgangspunkt i en virkelig person. Hun opvokser som plejebarn på Nørrebro på en mælketoddybar. Efter en affære med en rigmand, føder hun hans barn, som hun må sætte i pleje, for selv at tjene i huset på en præstegård i Jylland. Man læser om Angelicas rejse rundt i verden og de mænd hun møder på sin vej, som medvirker til, at hun går fra at være tjenestepige og prostitueret  til at opnå Grevindestatus.

Hanne anbefaler 'Superskurk’

Hudløs autofiktiv bog i dagbogsform. De psykiske diagnoser har klart farvet Anna Juuls syn på verden, og hun må have levet på kanten af katastrofer meget af hendes liv. Nu snart 30 år og i gang med ambitiøs festplanlægning, dumper vi ned i hendes liv. Bogens projekt er, at man ikke skal skamme sig over den, man er. Annas selvindsigt gør bogen vedkommende og værd at læse.

Hans anbefaler 'Analogiseringsstyrelsen'

Tænk, at Analogiseringsstyrelsen faktisk findes. Visionen er at fjerne hverdagens upraktiske, digitale mellemled. Væk med Aula og MitID. Væk med kommunale selvbetjeningsportaler og eBokse. Bogen byder på velargumenteret, satirisk samfundskritik og seriøse forslag til analoge alternativer, f.eks. fortidens fysiske kontaktbøger: De er billige, løber aldrig tør for strøm, er 100% cybersikre og lærer børn og forældre ansvaret ved at bære en besked frem og tilbage … og så er de tilmed bionedbrydelige.

Erna anbefaler 'Tobakspigerne'

Forrygende Aalborgensisk kollektivroman om en by, en tid, en skandale. Et dødt spædbarn fundet i Limfjorden, en forsvundet stuepige, byens bedsteborgere/logebrødre, stærke arbejdskvinder, ændringer i slut 50’ernes arbejdsforhold og mediers stærke indflydelse. Romanen er knugende i sin skildring af, hvor let det var at forgribe sig på tjenestepiger, men også en stærk manifestation af, hvorfor mødrehjælp, arbejdspladssammenhold og kvindekamp var vigtige.

Nina anbefaler 'Tjeneren og hans søster'

Klassisk Dorrit Willumsen-roman om stille eksistenser og alt det liv, der er bobler under overfladen. Den aldrende tjener Alf bliver plejekrævende, og hans søster træder til. Slægtskab forpligter. Mad skal laves og kateterposer skiftes. Selvom de to aldrig har stået hinanden rigtig nær. Willumsen skriver sanseligt, varmt og tørt humoristisk, så historien om to gamle, anonyme menneskers liv bliver umulig at lægge fra sig.

Charlotte anbefaler 'Bogen om overgangsalderen'

Lotte Hvas er læge, hun ved en masse om de biologiske og psykologiske processer bag overgangsalderen, og bogen er dejlig konkret. En overgang der hverken skal sygeliggøres, bagatelliseres eller druknes i snak om hormonmolekyler og symptomer. Forfatteren er klog, indsigtsfuld, og kærlig og minder om, at sårbarhed i en periode kan være en styrke, og give mulighed for udvikling og mod. Stoffet er godt formidlet, opdelt i emner – og jeg havde mange aha oplevelser undervejs.

Mette S anbefaler 'Nye balancer'

”Det er ikke mit handicap / jeg slås med / men verden omkring mig / fordi jeg elsker den”.

Caspar Eric sætter med knivskarp sproglig overlegenhed ord på, hvordan det er at være født ind i verden med en krop, som samfundet sjældent er designet til. Han formår at være poetisk og jordnær på samme tid og leverer et vigtigt indspark til tidens samtale om normer og privilegier. Læs den – den er vigtig.

Pia anbefaler 'Kemi for begyndere'

Skynd dig at læse denne fine, hjertevarme og morsomme roman om ligestilling og stærke kvinder i 60’ernes Californien. Elizabeth Zott er kemiker, forsker, hustru, mor og senere stjerne i madlavningsprogrammet ’Vi spiser klokken seks’, hvor hun revolutionerer kvinders syn på madlavning og den fastlåste kvinderolle som hjemmegående hustru. Hun oplever uhyggelig modstand fra det modsatte køn, men Elizabeth har ikke tænkt sig at lade mændene vinde.

Line H anbefaler 'Din Margot'

Vilja finder nogle gamle breve blandt sin fars efterladte ting. De er fra den fremmede kvinde Margot og Vilja indser at der er meget hun ikke kender til fra sin barndom i 80'ernes Østberlin. Viljas far var korrespondent og socialist i hjertet. For at finde svar rejser hun tilbage til Østberlin og barndommens land. Hvem var Margot? Og hvem var Viljas far? En medrivende episk familiefortælling fra 80'ernes DDR-tid.

Inspiration