Det vi læser i oktober 2022

13.10.22
En 1600-tals cross dressers bekendelser, eksperimenterende journalistik i gonzo genren, et par gedigne krimier og en lokal roman centreret omkring Vodskov - det er nogle af de spændende læseoplevelser, vi anbefaler dig at kigge nærmere på her i oktober.

Nina anbefaler "Jeg er her jo. Kald mig aldrig Tønder-pigen igen”

Ikke en anbefaling til dem, der søger litterær kvalitet eller søger at stille deres sensationshunger. De sidstnævnte skal nok finde bogen selv. Men hovedpersonen Zandra fortjener i den grad en stemme i den identitetsopbygning, hun gennemgår, efter et uhyrligt udgangspunkt. En inspiration til at stå ved sig selv. Også på trods af, at alle har en forestilling om, hvad en ”Tønderpige” er.  Mine fordomme blev i hvert fald udfordret og pillet fra hinanden.

Pia anbefaler ”Den italienske arv”

Jeg blev nærmest forelsket i denne fortælling om soldaten Ulysses Temper, der efter en uventet arv rejser tilbage til Firenze. Her slår han bro mellem mennesker og skaber stærke venskabsbånd på tværs af kontinentet. En varm og betagende roman om evig længsel, kærlighed og kunst, der udspiller sig skiftevis i England og Firenze i de sidste år af anden verdenskrig og årtier frem.

Hans anbefaler ”Klovnekrigen”

Det kræver ræve bag ørene at infiltrere verdens største klovnefestival – blot for at afsløre, at det i virkeligheden er alle os andre ”normale”, man kan le ad. Samme dyr er også nødvendige for at visualisere den tyske Autobahn i et interaktivt netværk af litterære afkørsler, sidehenvisninger, roadside swingerklubber, tunge Audier og verdens længste autoværn. Men tag ikke fejl. De knivskarpe karakterbeskrivelser er ikke kyniske, men udtryk for Brüggers dybfølte engagement og omsorg for afvigerne og samfundets svageste.

Jes anbefaler "On tyranny"

Jeg føler mig skiftevis tryg og paranoid. Her blandt Timothy Snyders simple, men langt fra åbenlyse sandheder. Tyve mundrette eksempler fra teori og nyere tid, der gør dig i stand til at spotte tyranni og totalitære mekanismer; inden de sniger sig ind via manglende øjenkontakt og sprogets bagdøre. Denne udgave er med Nora Krugs foruroligende illustrationer. Læs også hendes ‘Heimat’, en grafisk novelle med egne afstikkere til tyranniets skygger.

Hanne anbefaler ´Mørkebror’

Prøv en fremragende finsk krimi. Den foregår både i årene 1991 og 2018. Jari og Antti, to venner, der holder sammen i tyk og tyndt i barndommen, står pludselig over for hinanden igen, som voksne mænd, midt i en mordsag på en gammel fjende. Hemmeligheder, ondskab og tragedier fylder bogen. Håbet spirer dog i kærlighed og venskaber. Plottet er intenst hele vejen igennem. Nummer to i serien er på vej.

Erna anbefaler ”Mig og øhavet i bakkerne”

Lokal roman, hvor der ifølge forfatteren tales limfjordsk! Et dramatisk og hjerteskærende stykke danmarkshistorie har udspillet sig, i bakkerne ved Hammer Bakker og Vodskov.  Forfatteren har skrevet en af omfang lille biografisk roman om at vokse op i byen med anstalten i Vodskov. Hovedpersonen er Carit Lars Holmgaard Jørgensens alter ego. En absolut must read roman for alle med tilknytning til byerne omkring bakkerne.

Lone anbefaler "Usynlige Kvinder"

Om noget har denne bog gjort mig bevidst om, hvor usandsynligt heldig jeg er, som kvinde, at være født i Danmark. ”Usynlige Kvinder” burde være pensum verden over for at sikre, at halvdelen af jordens befolkning, kvinder, bliver set og tilgodeset i samme grad som mænd. Bogen bruger en videnskabelig tilgang til uligheden mellem mænd og kvinder ved faktuelt at gennemgå mange forhold, hvor mænds behov og fysik udelukkende tilgodeses. Det ses i alt fra infrastrukturer til udvikling af sikkerhedsudstyr, at kvinder ikke er med i overvejelserne.

Rikke anbefaler "Bloddue"

Andet selvstændige bind i Dennis Jürgensens serie om makkerparret Teit og Lehmann. En fantastisk spændende og velskrevet krimi om et mørkt kapitel i europæisk historie - fra DDR tiden og før Berlinmurens fald. Tre voldsomme og iscenesatte mord er begået på ældre mennesker i Tyskland. Trådene fører makkerparret vidt omkring i Tyskland og særligt STASI synes at dukke op flere gange i efterforskningen. Rudi Lehman bliver personligt involveret i sagen, da sporene peger i retning af, at et familiemedlem kunne være involveret i sagen.

Vita anbefaler "Skabt som mand og kvinde"

En 1600-tals cross dressers bekendelser levende oversat af retshistoriker og cross dresser Ditlev Tamm. Den smukke Choisy blev af sin strategisk tænkende mor klædt som pige med det formål at få adgang til den kommende konges lillebror, der blev opdraget som pige. Det bragte både hende og Choisy langt ind i hoffets gemakker og tæt på magten. Choisy elsker at fortælle og beretter livligt om sit valg af klædedragt, sine eskapader og dobbeltspil i de unge år og om sin senere overgang til et liv som præst. Et fantastisk interessant og velskrevet indblik i en cross dressers liv for 300 år siden.

Line anbefaler "Djævle og helgener"

Joe spiller Beethoven på klaver på banegårdene verden over og håber på, at Rose en dag vil stå af toget og høre ham. Historien tager sin begyndelse 50 år tidligere på et fransk børnehjem fuld af djævle, helgener og en smuk rose. En lille perle af en fransk roman, som på smuk, lavmælt og livsbekræftende vis handler om drengefællesskab, livslang kærlighed og musik. Det er første roman på dansk af den prisbelønnede franske forfatter Jean-Baptiste Andrea.

Inspiration