Årets bøger 2022

Det vi læser - årets bedste 2022

20.12.22
Bogåret 2022 går på hæld og er der noget vi biblioteksfolk elsker, så er det at snakke om hvilken bog, der bød på den allerbedste læseoplevelse. Her får du en perlerække af vores bedste læseoplevelser i 2022.

Vibeke anbefaler Vi begynder med slutningen

For mig er der ingen tvivl – årets bedste bog hedder ”Vi begynder med slutningen”. Den er intet mindre end et gribende mesterværk, der både fik mig til at smile og knibe en lille tåre. Fortællingen om pigen Duchess, der i alt for ung en alder tager ansvar for sin lillebror og sin alkoholiserede mor på sig. Hun er et barn, som man får lyst til at tage sig af, men hun er også en stærk skikkelse, som tager sin skæbne på sig. Og så er der alle de andre personer omkring hende, som man også får et tæt forhold til. En farverig, fantastisk og fabelagtig læseoplevelse, som jeg ikke kan anbefale nok!

Mette K anbefaler Når flokdyret fejler

Jeg var både underholdt og genkendt i de psykologiske eksperimenter, der gennem tiden har vist, hvor langt vi vil gå for at tilhøre et fællesskab. Hvor autoritetstro vi er og bange for at tabe ansigt. Men samtidig faste i troen på at lige netop jeg, er mere selvstændig og mindre flokdyr end alle andre. Læs den og lær hvordan du træffer dine egne beslutninger – måske ved at sænke tempoet og tænke dig lidt om.

Mathias anbefaler Georg-komplekset

Georg havde succes. Georg lå i toppen af bestsellerlisten og blev inviteret til fine middage. Men en skriveblokering har ramt Georg, og hans ellers støttende kone er begyndt på sin egen roman. Hvad skal Georg nu stille op? Georg går i skyttegraven og begynder beskydningen. Kirsten Hammanns satire stikker til forsmåede forfatterkomplekser, true crime-genrens morbiditet og nutidens bestsellerbranche, hvor Facebook og Aftenshowet er vejen til succes.

Line H anbefaler Unge Mungo

Unge mungo er en barsk og følsom hjerteknuser af en roman, der sætter gang i hele følelsesregistret. Den handler om den 15-årige Mungos opvækst i et forrået, maskulint arbejderklassemiljø i 90'ernes Glasgow og er samtidig en kærlighedsfortælling om den første forelskelse og forbudt kærlighed. En stærk fortælling i et filmisk flot sprog, som danner stærke billeder på nethinden af tiden og miljøet og en slutning, der fik mig til at fælde en tåre.

Line D anbefaler Mindernes hus

Lucy arver et faldefærdigt hus i en lille flække, da hendes mor dør. Lucy aner intet om huset, sin familie eller hvorfor hun har arvet. Langsomt udfoldes historien med både i fortids- og nutidsspor: Vi hører om Mrs. B i 1920’erne, Lucys mor i 1980’erne og Lucy i nutiden. En medrivende og interessant historie med mange aspekter, hemmeligheder og store følelser.

Hanne anbefaler Hittebarnets historie

Grum og rørende bog, der beretter om udstødte og forfulgtes kamp for overlevelse under Anden Verdenskrig. Den læses hurtigt, men glemmes ikke nemt. Nok er der skrevet tusindvis af bøger om krigen, nogen også bedre. Det er bare beskrivelsen af det lille bitte eksil en medmenneskelig cirkusdirektør giver midt i krigens rædsler, som går lige i mit hjerte.

Nina anbefaler Farskibet

Glenn Bechs debutroman var både min bedste OG sværeste læseoplevelse i år. Form og stil er ny og eksperimenterende. En blanding af erindringer, digt og dialoger. Og indholdet er til tider næsten uudholdeligt smertefuldt. Om en ung mand, der forsøger at finde plads i tilværelsen på en baggrund af farens selvmord og de traumer, han selv og familien bliver er efterladt. Vred og insisterende, men også en indsigtsfuld og kærlig fortælling.

Tine anbefaler Detransition, baby

Torrey Peters stærke roman om kønsidentiteter og nye familierelationer er barsk læsning men giver stof til eftertanke. At skifte køn og identitet foregår ikke ensomt i en puppe indtil man er klar til at folde sine smukke sommerfuglevinger ud. Den sårbare proces sker midt i hverdagen for øjnene af alle andre og man skal hele tiden stå til ansvar for sine livsvalg. Det satte romanen ord på og gav mig et indblik i.

Erna anbefaler Arkitekten fra New York

Vidste du, at Brooklyn Bridge i New York blev bygget i 1860’erne og at en ung kvinde havde en markant finger med i spillet? Emely Roebling er gift med ingeniøren på Brooklyn Bridge. På grund af det farlige arbejdet på broen, bliver han alvorligt syg. Trods modstand overtager Emely ledelsen af den farlige byggeplads. For læsere der er fascinerede af portrætter af stærke kvinder og kan lide New York Manhattan stemning.

Ditte anbefaler Misteltenen

Aslak er blevet konge og Snehild hans højre hånd. Men Aslak plages af mareridt, og hans stigende angst får ham til at styre Himlinge hårdt. Jaloux og magtbegærlig kaster Ragnfrid runer på Snehild, som bliver dødssyg. Hun må selv lære runemagi for at blive rask igen. Bogen er et glædeligt gensyn med kendte karakterer fra første bind. Sproget er gennemført, og det er fantastisk at se de gamle myter få nyt liv.

Charlotte anbefaler Fædrenes synder

Et russisk mafiaplot, kædet sammen med en død mand i en fryser, på en ufremkommelig ø i Tornelven i Norrbotten. Bogen er både en krimi, thriller, slægtsskildring og kærlighedsroman - med skildringer af den nordsvenske natur som er helt meditative. Det mest højspændte øjeblik er ikke (kun) et møde med den russiske mafia, men også Rebeckas kamp for at slippe levende fra en tur på ski, hvor hun tager et uheldsvangert valg - og skyder en farlig genvej.

Inspiration