På den anden side af "hvad nu hvis?"

07.10.21
"Fremtiden er her allerede - den er bare ikke jævnt fordelt." Citatet er fra William Gibson, som med sin roman "Neuromantiker" ændrede vores forestillinger om fremtiden og var med til at forme cyberpunkgenren.

Gennem tiden er Gibson af flere omgange kommet med forskellige bud på, hvordan fremtiden kommer til at se ud, både den der ligger mere fjernt, og den der synes at sitre få minutter forude.

På den måde har Gibson både formået at være banebrydende, nytænkende og samtidig helt klassisk inden for genren, for hvis der er noget, science fiction holder af, så er det morgendagen. Der sker noget på den anden side af tiden, hvor vores verden bliver helt ny - en ny verden bygget på den fortid, der er vores nutid. Megen science fiction spiller på de lag i fortællingen, gerne gennem den linse, der udgøres af spørgsmålet "hvad nu hvis?"

Her er fem udgaver af spørgsmålet "Hvad nu hvis...?"

... verden gik under?

"Blår" er historien om verden efter undergangen. Menneskeheden overlever i Siloen, en gigantisk bygning, der strækker sig 142 etager under jordens overflade. Men "Blår" er også kun den første af tre bøger, så det viser sig snart, at der bag overlevelsen gemmer sig et større mysterium - udover mennesker rummer Siloen hemmeligheder, og Hugh Howey følger en lille gruppe folk i jagten på sandheden.

... robotterne gjorde oprør?

Kunstig intelligens er oppe i tiden allerede nu - men i Daniel H. Wilsons "Robopocalypse" er den fremskrevet lidt, for bogen starter efter krigen mod selvsamme intelligens. Archos, hedder den, og efter sin undfangelse besluttede den sig for at udrydde menneskeheden. Et mål, der skulle nås gennem brugen af robotter og maskiner. "Robopocalypse" er et hæsblæsende tilbageblik på krigen mellem mennesker og det, der skulle have været deres værktøj.

... der kun var mænd?

Todd er den eneste dreng i Prentisstown - alle andre er voksne mænd. Grunden hertil er den planet, byen ligger på; noget som drev alle kvinderne til vanvid og gør alle mænds tanker åbne for enhver, der er nær dem. "Knivens stemme" er første bind i en trilogi, som udforsker Todds liv i denne verden, mens han nærmer sig voksenlivet - og som langsomt fjerner lag på lag, så solen skinner på de hemmeligheder, der findes overalt. For selv tanker, som alle kan høre, kan lyve.

... vi drog mod stjernerne?

"Coyote" er titlen på Allen M. Steeles roman - og navnet på en måne i solsystemet 47 Ursae Majoris. I år 2070 sætter stjerneskibet URSS Alabama kurs mod den destination på flugt fra et autoritativt regime - og ikke uden problemer inden afgangen. Afrejsen bliver startskuddet til et hav af historier både på rejsen og i den nye verden, der viser sig ganske anderledes end den, som kolonisterne flygtede fra.

... genteknologien løb løbsk?

"Oryx og Crake" er endnu et eksempel på verden efter undergangen - men her følger den Jimmy, som overlever efter en pandemi. Margaret Atwood er bedst kendt for sin dystopiske roman "Tjenerindens fortælling", men her leverer hun en langt mere fantasifuld fortælling, hvor verden er befolket af kloner og genmanipulerede væsener, og fortiden ses gennem et troldspejl.

Oprindeligt udarbejdet af Janus for eReolen.dk 

Inspiration