Foto: Rock n' Roll Monkey

På kanten af mennesker

26.09.21
5 romaner om at skabe det menneskelige eller gøre mennesket kunstigt.

Ordet "robot" optrådte første gang i skuespillet "R.U.R" i 1920 - det var den tjekkiske forfatter Karel Čapek, der brugte det til at beskrive kunstigt skabte arbejdere, der gør oprør mod deres skabere. Det er et tema gennem megen science fiction, at det har konsekvenser, når man eksperimenterer med det menneskelige - hvad enten man forsøger at skabe noget menneskeligt eller at udvide definitionen af et menneske. Og det er gennem tiden blevet til et hav af robotter, androider, cyborger, kunstige intelligenser og andre skabninger på kanten af mennesker.

Her er fem forskellige forfatteres eksempler.

1. Philip K. Dick

Når vi snakker kunstige mennesker, er det svært at komme uden om "Blade Runner" - og den er baseret på Philip K. Dicks roman med den lidt mindre dramatiske titel "Drømmer androider om elektriske får?". Syv androider, der er næsten umulige at genkende fra mennesker, flygter, og Rick Deckard bliver sat til at opspore dem. Men det er ikke noget, han kan gøre uden at ændre på sig selv.

2. Søren Risløv Staugaard

En selvbevidst androide kan bruges til mange ting - bl.a. som den perfekte soldat. Og det er målet med et forskningsprojekt i Søren Risløv Staugaards "Kali". Men da androiden bliver stjålet, kaster det forskeren Sarah Stone ud i et hæsblæsende kapløb med tiden.

3. Ian McEwan

McEwan er ikke en forfatter, der normalt giver sig af med science fiction, men i "Maskiner som mig" har han skabt et alternativt England i 1980'erne, hvor Adam er et af de første kunstige mennesker, der kommer til salg. Men snart udvikler han sig og bliver andet og mere, end der var forventet af ham, og det skaber uforudsete forviklinger.

4. Daniel H. Wilson

Hvor de andre forfattere nok stiller spørgsmål, går Wilson lige til de negative konsekvenser, hvilket også kan læses i titlen "Robopocalypse". Den kunstige intelligens Archos vågner til bevidsthed og indser, at menneskeracen er et problem - og må udryddes. Romanen beskriver den store krig mellem mennesker og maskiner.

5. Kasper Hoff

Et enkelt menneske, der forlader det helt menneskelige, skal der også være plads til - og det er Mortens mor, der er en berømt hjerneforsker. Hun vil ikke acceptere døden og digitaliserer sin egen bevidsthed. Så nu er det op til Morten at håndtere et helt normalt liv med en mor, der taler til verden fra en højtaler i "Rygtet om hendes død".

Oprindeligt skrevet af Janus Andersen, eReolen.

Inspiration