Noomi Rapace i filmen What happened to Monday
Noomi Rapace i filmen What happened to Monday

Science fiction - 4 fantastiske film på Filmstriben

Sci-fi er meget mere end hjernetom underholdning.

Science fiction, også kaldet sci-fi, er en af filmhistoriens mest fantastiske, men også ret uglesete filmgenrer, der af visse mennesker ikke opfattes som ”rigtig” film, da de opfatter sci-fi som useriøst tidsfordriv.

Fra underholdning til samfundskritik

Der er givetvis eksempler på film der er decideret letbenede, men mange sci-fi film er andet og langt mere end hjernetom underholdning, der findes masser af intelligente, filosofiske, poetiske, eftertænksomme, dybfølte, og samfundsrevsende film, der virkelig får filmkiggeren til at se dybt ind i sig selv, og giver vores samtid et grundigt vink med en vognstang om, at vi måske burde revidere vores måde at leve på.

Mange undergenrer

Desuden er sci-fi ikke en generisk masse af film der alle handler om det samme, nej der er mange forskellige undergenrer. En af de få fællesnævnere er, at filmene som regel foregår i en fremtidsverden, og at videnskaben har gjort livet nemmere for menneskeheden, men også her er der undtagelser fra reglen, så nogle film f.eks. foregår i fortiden, og armod og elendighed trives.

Krig i det ydre rum, dystopiske verdener, tidsrejser og teknologi der løber løbsk, er blot nogle få af de mange emner science fiction film kan handle om, så man kan i sandhed sige at genren har noget for enhver smag.

Sci-fi på Filmstriben

Filmstriben, bibliotekernes online filmservice, kan byde på en række fine sci-fi film, der rammer lidt af det hele. Stargate er en eventyrlig rumfilm, hvor en mystisk portal fører til en anden planet, hvor gudelignende væsener trælbinder befolkningen. Wargames er en klassisk koldkrigsfilm, hvor en drengs computerhacking bringer verden på randen af atomkrig. The one I love giver et helt nyt og skræmmende bud på fremtidens parterapi, og i What happened to Monday må syv identiske søstre leve skjult pga strikse love.

Læs mere om filmene her, og klik dig videre til en god filmoplevelse. God fornøjelse.

Stargate

Stargate er en episk science fiction rejse til universets gåde. Den unge ægyptolog Daniel Jackson skal tyde nogle mystiske tegn på en gigantisk ring fundet på en ekspedition i 1928. Ringen viser sig at give adgang til et andet univers. Instruktøren Roland Emmerich er kendt for at lave film med meget store armbevægelser, Stargate har både action, drama og flotte kulisser, og der ersåmænd  også lidt ung kærlighed mixet i den flotte film-cocktail.

Se Stargate online på Filmstriben her

Wargames

Hackeren David Lightman forbigår de mest avancerede sikkerhedssystemer, knækker de sværeste koder og kan gennemføre ethvert computerspil. Men da han utilsigtet får adgang til forsvarsministeriets krigscomputer, igangsætter han en konfrontation, som får globale følger. Matthew Broderick fik sit helt store gennembrud som computernørden David  i denne spændende 80-thriller, der viser hvor farligt det der computerhalløj også kan være.

Se Wargames online på Filmstriben her

The one I love

Ethan og Sophie går i parterapi, men da de typiske øvelser ikke virker, bliver de sendt på weekendtur i et hus på landet. Her foregår der pludselig uforklarlige ting og parforholdet bliver for alvor sat på prøve. Elisabeth Moss, der for tiden er kendt for sin rolle som June i succes-tv-serien The Handmaid’s Tale, spiller hovedrollen som Sophie i denne lidt surrealistiske sci-fi film.

Se The one I love online på Filmstriben her

What happened to Monday

I en ikke så fjern fremtid, hvor overbefolkning og hungersnød har tvunget statsmagter til at indføre en drastisk etbarnspolitik, lever syv identiske søstre i skjul for Bureauet for Børnetildeling. Bureauet håndhæver et strengt familieplanlægningsprogram, som søstrene narrer ved at skiftes til at antage én fælles identitet: Karen Settman. De syv søstre er navngivet efter ugens dage, og går ud den dag deres navn angiver. Men en dag kommer Monday ikke hjem… Svenske Noomi Rapace spiller ikke mindre end syv hovedroller, som de syv identiske søstre, der hver får en ugentlig dag i friheden.

Se What happened to Monday online på Filmstriben her

Inspiration