Oscar-feber på Filmstriben

10.03.23
Filmverdenens vigtigste prisuddeling, Oscar-prisen, løber af stablen søndag nat. Varm op med storfavoritten til Bedste Film ’Everything everywhere all at once’ og tidligere vindere på Filmstriben.

På Filmstriben hepper vi naturligvis på de danske bidrag ’A house made of splinters’ og ’Ivalu’, som en nomineret til hhv. Bedste Dokumentarfilm og Bedste Liveaction Kortfilm.  Vi varmer op til den store aften med to film, som har chancen for at vinde ved årets show. Derudover har vi fundet nogle film, som har overrasket ved tidligere Oscar-uddelinger.  

Den bizarre og vilde ’Everything everywhere all at once er den store favorit til at vinde hovedprisen for Bedste Film ved årets Oscar-show, og er desuden nomineret i ni andre kategorier. Det kom som et chok for flere i branchen, da Andrea Riseborough blev nomineret til prisen for Bedste Kvindelige Hovedrolle for sin rolle i den kritikerroste, men smalle indiefilm ’To Leslie’. Flere store stjerner har dog offentligt være ude og rose Riseborough til skyerne for rollen som alkoholiseret kvinde på deroute.  

Der blev skrevet historie i 2020, da ’Parasite’ som den første ikke-engelsksprogede film overraskende vandt prisen for Bedste Film. Et resultat, som mange havde håbet på, men som de færreste nok havde troet på. I 2017 stod ’Moonlight for den helt store overraskelse. De fleste havde forventet, at ’La La Land’ ville blive årets helt store vinder og den nåede også at blive udråbt til vinder af hovedprisen, inden det stod klart, at det i virkeligheden var ’Moonlight’, der havde vundet. 

I 2014 overraskede ’The act of killing’ ved IKKE at vinde Oscar'en for Bedste Dokumentarfilm. Den danskproducerede dokumentar af Joshua Oppenheimer var bookmakernes favorit til at løbe med prisen, men blev slået af ’20 Feet from Stardom’.

Find flere Oscarfilm her - såvel nominerede som vindere

Oprindeligt skrevet af Filmstribens redaktion.

Inspiration