Kom godt i gang med lydbøgerne

14.01.22
Lydbøger udgør en stadigt stigende andel af danskernes læsning. På eReolen har lydbøger for længst overhalet e-bøgerne som det mest udlånte medie. Det er smart at kunne kombinere læsning med andre opgaver eller med en gåtur. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er noget for dig eller du har behov for at ”træne dig op” får du her tips til, hvordan du kommer godt i gang.

De fleste mennesker kan lide at få læst højt. Man husker det fra sin barndom, hvor enten en far eller mor læste højt, inden man skulle i seng, eller fra skolen, hvor en lærer læste højt for klassen. Mange har i voksenalderen glemt lidt, hvor rart det var at lytte til et andet menneske, som læste højt for én. Den moderne lydbog giver alle en mulighed for igen og igen at nyde at lytte til en historie.

Udstyr

Det kræver ikke meget udstyr at komme i gang. En smartphone eller en tablet og dertil et sæt hovedtelefoner. Hovedtelefoner findes i flere forskellige former, in-ear, on-ear eller over-ear. In-ear sidder som ørepropper inde i ørene og findes enten som to løse enheder eller med en bøjle. On-ear sidder uden på ørerne med et par puder som dækker øregangene. Over-ear sidder ud over hele øret. Hvilken type, du skal vælge, afhænger af temperament og komfort. Det vigtigste er, at de er behagelige at have på og nemme at tage med.

Og så skal du selvfølgelig have installeret eReolens app på din smartphone eller tablet. Har du en Apple-enhed, skal man have minimum iOS 9.3, og hvis det er en Android enhed, skal det være minimum Android 6.0

Det er vigtigt at holde dine enheder opdaterede, både med nye versioner af styresystemet og med eReolens app. Det er også en god idé at genstarte den med jævne mellemrum. Så fungerer den bedre.

Kom godt i gang

Hvis du er nybegynder, er det en god ide at finde plads og ro til fordybelse, mens du lytter. Find et par gode høretelefoner, sæt dig i en god stol, gerne med en kop kaffe eller te. Vælg en lydbog. Begynd f.ex. med at lytte 10 minutter ad gangen og skru langsomt op for intervallerne.

Oplæseren

Indlæserens stemme er vigtig for læseoplevelsen. Og det er meget individuelt, hvilke stemmer og oplæsertyper, vi hver især foretrækker. Der er også meget stor forskel på, hvordan lydbøger indlæses. Nogle indlæsere dramatiserer mere end andre, mens andre læser mere neutralt. Det kan være forskelligt, hvad du foretrækker, og det er bare prøve sig frem. Det er ingen skam at droppe en lydbog, hvis indlæseren ikke passer til dit temperament. Men giv oplæseren en chance i 15 – 20 minutter, inden du dropper den. Gå på opdagelse og notér favoritindlæserne. Det er også muligt at søge på indlæsere i eReolen. Flere forfattere indlæser selv deres bøger, og så får du formidlingen af bogen, som den var tænkt fra forfatterens side.

Læs vores inspirationsartikel om lydbøger indlæst af forfatterne selv

Lydbøger i hverdagen

Lydbøger kan bruges på mange måder i din hverdag. De kan supplere læsningen af trykte bøger eller de kan være den foretrukne måde at læse på. Mange bruger at lytte til en lydbog under transporttid frem for at lytte til musik eller radio. Andre lytter til lydbøger, mens de gør rent eller pusler i haven. En fælles lytning til en lydbog kan også være en hyggelig familieaktivitet.

Stream eller download

En lydbog fylder en del, og hvis du ikke har så meget ledig hukommelse på din tablet eller smartphone, er det lettest at streame online, specielt hvis du har gang i flere lydbøger samtidigt.  Men vil du gerne kunne lytte uden at være online, kan du med fordel downloade lydbogen til din enhed. Et tryk på de tre prikker foroven til højre, når du har fundet din lydbog frem, og så derefter på ”Gør tilgængelig offline”, så bliver lydbogen lagt ind i app’en.

Hvilke lydbøger kan du med fordel begynde med?

Vælg en lydbog inden for en genre, du holder af. Det kan være krimi eller spænding, det kan være en historisk roman eller en kærlighedsroman, og gerne af en forfatter, du kender i forvejen.

Hvor finder du lydbøger?

eReolen indeholder mere end 21.000 lydbogstitler, heraf næsten 14.000 for voksne. De er inden for alle genrer, mest skønlitteratur, men også biografier, som mange ynder at lytte til. Bor du i Aalborg Kommune, kan du låne op til 10 lydbøger ad gangen plus 20 af de såkaldte Blå Lån. Bor du uden for Aalborg Kommune, kan du se på dit lokale biblioteks hjemmeside, hvor stor kvote, de tilbyder. Kvoten for Blå Lån er ens, uanset hvor du bor i landet.

Mere inspiration

Vil du gerne lytte til andres erfaringer med lydbøger, er der en gruppe på Facebook, Lytteklubben – lydbøger fra eReolen, hvor medlemmerne udveksler erfaringer om titler, temaer, oplæsere mv.

Inspiration