Håndbog for vakse galakse-blaffere fylder 42

8. marts 1978 kunne man for første gang lytte til Douglas Adams' radiospil om jordboen Arthur Dent, der blev taget med på en intergalaktisk rejse af galakseblafferen Ford Prefect.

I marts i år, 2020, er det altså 42 år siden, denne første version af Håndbog for vakse galakse-blaffere eller Hitchhiker's Guide to the Galaxy kunne opleves i sin oprindelige udgave.
Fans af serien vil vide, at netop 42 er supercomputeren Deep Thoughts (på dansk Dybest Set) svar på det store spørgsmål om Livet, universet og alt det dér. Hvad Deep Thought desværre ikke kunne regne ud var selve spørgsmålet. Det ville kræve en endnu større og endnu mere kompliceret computer!

Forfatteren bag Hitchhiker's Guide, Douglas Adams, var en engelsk forfatter, humorist og satiriker, som desværre døde d. 11. maj i 2001. To uger efter fejredes den første internationale håndklædedag, Towel Day, en årligt tilbagevendende dag, hvor fans bærer et håndklæde med sig, for som Håndbogen siger; "Et håndklæde, står der, er omtrent den mest smaddernyttige ting, en stjerneblaffer kan være i besiddelse af."*

Adams nåede også at skrive meget andet, blandt andet manuskripter til sci-fi serien Doctor Who, tekster til Monty Python og to bøger om den "holistiske detektiv" Dirk Gently - en serie som Adams selv beskrev som et "spøgelses-horror-detektiv-tidsrejse-romantisk-komedie-epos, som mest beskæftiger sig med mudder, musik og kvantemekanik."**

Hvordan du vil fejre "galakse-blafferens" 42 års fødselsdag, er helt op til dig, men her på biblioteket vil vi løfte vores glas og nyde en Pangalaktisk Galdeknalder (Pan Galactic Gargle Blaster), mens vi sender en kærlig tanke til Douglas Adams.

Farvel - og tak for fisk.

De ovenstående citater kommer fra:
*Adams, Douglas, 1985, Håndbog for vakse galakse-blaffere, Tellerup, på dansk ved Helle Gilderdale
**Gaiman, Neil, 2003, Don't Panic: Douglas Adams & The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Titan Books, egen oversættelse

Inspiration