Er Strid for strid? Børnebøger, der skaber debat

Jakob Martin Strid er kommet i strid modvind, da tykaktivister mener, at hans nye bog er for strid. De mener, at tykke fremstilles som dumme og klodsede. Det er ikke første gang, at en børnebog har skabt debat, fordi nogen bliver stødt over indholdet.

Den populære børnebogsforfatter Jakob Martin Strid er kendt for sine herlige og farverige bøger. Hans univers er plaget af humor og skønne fortællinger. Hans nyeste børnebog om dyreflokken i Mimbo Jimbo-serien er dog ikke bare en bog om geometri, men rummer også en historie om udfordringerne ved at være tyk. Omdrejningspunktet for historien er, at Tapiren er blevet tyk, fordi den har spist for meget. Netop dette tema har udløst debat. Jakob Martin Strid er blevet mødt af kritik fra både anmeldere og tykaktivister. De mener, at han fremstiller overvægtige som dumme og klodsede. 

Læs artiklen 'Tykaktivister er vrede over dansk børnebog på tv2.dk

Læs artiklen 'Børnebog kritiseres for at være tykfobisk og udskamme tykke' på Berlingske.dk

Læs artiklen 'Pas på børnelitteraturen – den er strid!' på Bog.dk 

Læs Litteratursiden.dk's anmeldelse af 'I form med tapiren'

Grimme ord i børnebøger

Det er bestemt ikke første gang i historien, at en børnebog skaber debat. Over en årrække har vi set mange eksempler på børnebøger, der har udfordret forestillingen om politisk korrekthed. 

Racespørgsmål har alle dage været et tema i børnelitteraturen. Det er en tilbagevendende diskussion om ordet "neger" må optræde i børnelitteraturen. Ordet negerkonge blev brugt i Pippi-bøgerne, men er slettet i nyudgivelser, da det kritiseres for at støde. Også tegneseriehæftet Tintin i Congo er kritiseret for at hylde kolonimagten og fremstille det afrikanske folk som en laverestående race. 

I 2011 genoptrykte Gyldendal Jørgen Clevins bog om strudsen Rasmus, hvor ordet "neger" optræder adskillige gange. Forlaget mente, at kulturarven og historien ikke kan ændres og et litterært værk ikke skal censureres. 

Gunnar Willes nyere børnebøger om Magiske Mads rummer også ord som "kinesersnot" og "negerbolle". 

Læs artiklen 'Negerproblemet i Tintin og anden fiktion' på Information.dk

Læs artiklen 'Danske børnebøger skaber debat i udlandet* på Etik.dk

Kønsidentitet på dagsordenen

Fortællingen om, at der findes pigebøger og drengebøger rammer direkte ind i den kønsdebat, der i den grad har bidt sig fast i samfundet.  

Læs artiklen 'Hvad med de drenge der kan li’ heste, og de piger der kan li’ fodbold?' på forbundet Kultur og Informations hjemmeside

Vores svenske naboer har ry for at være ekstra meget oppe på beatet i forhold til at dyrke den kønsneutrale ideologi. Derfor er det ikke overraskende, at den første kønsneutrale børnebog på dansk er oversat fra svensk. 

Er du blevet nysgerrig på at læse nogle af de omtalte debatskabende bøger? Så kan du låne dem på biblioteket.

Inspiration