Min yndlingsillustrator: Emma Adbåge

28.02.23
Vi hylder litteraturens fantastiske billedsprog. Hver måned sætter vi spot på en illustrator inden for børne- og ungdomslitteraturen. Her fortæller Marianne Agger om sin favoritbilledbogsillustrator, Emma Adbåge.

”Skriv om din yndlingsillustrator”. Uhh, en svær opgave for en bibliotekar, der har en stor forkærlighed for billedbøger. For hvor er der bare mange dygtige illustratorer – ikke bare herhjemme i Danmark, men i hele verden! 

Jeg har virkelig overvejet det længe…Skulle det være Peter Bay Alexandersen, Rasmus Bregnhøi, Lisa Aisato eller måske Maria Nilsson Thore? Der er jo også Stian Hole og hans bøger om drengen Garmann…? Alle sammen dygtige og interessante illustratorer, der virkelig gør billedbøger en fornøjelse at kigge i. 

Men mit endelig valg faldt på svenske Emma Adbåge.

Svenske billedbøger

Generelt er jeg meget begejstret for svenske billedbøger. Der er en lang tradition for svenske børnelitteratur af høj kvalitet, og der udkommer virkelig mange fine billedbøger fra vores store naboland i disse år.

Svenske Emma Adbåde – og hendes tvillingesøster Lisen Adbåge, der også er forfatter og illustrator – kan noget helt specielt, synes jeg. De første bøger jeg fik fat i af Emma Adbåge var serien Lille krop for de mindste børn om ”Lille fod”, ”Lille hånd”, ”Lille mave” og ”Lille næse”, der fortæller om en helt almindelig dag i et barns liv gennem de specifikke kropsdele. ”Lille hånd” viser fx hvor meget en hånd egentlig udretter i løbet af en dag.  Den rører i grød, vinker farvel, graver huller, klipper med saks, aer katten og holder mor i hånden ved sengetid.

Da jeg læste bøgerne første gang, faldt jeg for humoren, indlevelsen, genkendelighed og kærligheden i relationen mellem barn og voksen. Det er bøger, der kan tåle at blive læst mange gange, og hver gang giver de mig et smil på læben og et varmt hjerte.

Alsidigheden

Hvad er det så, Emma Adbåge kan? Jo, hun har blik for det skæve, sjove og menneskelige i sine historier og illustrationer, og hun behandler følelser med en naturlighed, der rammer både børn og voksne. Hun har sin egen unikke tegnestil, som er relativ enkel, men alligevel udtrykker en masse, der vækker genkendelse i vi moderne mennesker. Emnemæssigt kommer Emma langt omkring. I hendes bøger bliver fortalt både om fx adoption, misundelse og generthed, men også om venskab, fællesskab, naturen og klimaforandringer.

Emma har vundet flere priser for sine bøger, og hendes nyeste billedbog ”Naturen” var nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris 2022. Det bliver spændende at følge Emmas forfatterskab og illustratorkarriere i fremtiden. Jeg glæder mig til flere bøger fra hendes hånd.

Inspiration