Min yndlingsillustrator: John Kenn Mortensen

03.01.23
Vi hylder litteraturens fantastiske billedsprog. Hver måned sætter vi spot på en illustrator inden for børne- og ungdomslitteraturen. Pia Bechmann fortæller om sin favoritillustrator, John Kenn Mortensen.

Gys, gru og delikat, fascinerende uhygge. Billedkunstner og forfatter John Kenn Mortensen er verdenskendt for sine tegninger med creepy mareridtsmonstre, og har efterhånden illustreret utallige børne- og ungdomsbøger samt udgivet og forfattet egne værker.

At John Kenn Mortensen er en tegner med sin helt egen stil kommer for første gang til udtryk i debuten Post-it Monstre, der vandt prisen for bedste tegneseriedebut med sine spooky monstertegninger af dystre og uhyggelige, men også fantastiske og fantasifulde monstre afbildet på gule post-it-sedler. 

Fyrstelig fantasi og uhyggelig humor

Mortensens illustrationer er superfede og ofte holdt i douchede sort/hvide nuancer. Tematisk er de sprængfyldt med fantasi og forestillingsevne om en særpræget og drømmeagtig verden befolket af skræmmende monstre og børn i forskellige situationer med en djævelsk detaljerigdom. Er det dit værste mareridt, der kommer til live eller blot en ond drøm, der holder dig i sit jerngreb?

I hvert fald er det meget at kigge på og forundres over i tegningerne, hvor John Kenn Mortensen bruger en kombination af uhygge og humor som inspiration, som samtidig medvirker til at det alvorlige og mørke tema gøres mere  tilgængeligt for børn, unge som voksne.

Også i sine romaner sprudler John Kenn Mortensen af fyrstelig fantasifuldhed med sine underholdende fortællinger krydret med sprøde gys og skæv humor. Som fx i romanen Små onde svin, hvor der er garanti for gåsehud i et fabelagtigt Lolland-gys. Skræmmende god underholdning og herlig humor for alle horror-elskere.

Se hvad biblioteket har af materialer af John Kenn Mortensen

For flere vidunderlige illustrationer og kunstværker Følg John Kenn Mortensen på Instagram 

Inspiration