Min yndlingsillustrator: Tea Bendix

03.02.23
Vi hylder litteraturens fantastiske billedsprog. Hver måned sætter vi spot på en illustrator inden for børne- og ungdomslitteraturen. Her fortæller Camilla Kvist Jepsen om sin favoritbilledbogsillustrator, Tea Bendix.

"Når man læser for at illustrere, får man øjne for en masse fine lag i manuskriptet eller temaet, tusinder af muligheder som man kunne arbejde med, en masse ting man må vælge fra også!!! Gradvist vokser en måde frem, hvorpå tekst og tegning kan supplere og give energi til hinanden."
Tea Bendix, teabendix.dk 

Min yndlingsillustrator er Tea Bendix. Hun illustrerer billedbøger for børn, unge og voksne. Hun har også illustreret fagbøger. Fx om fransk grammatik og én om mikrober.

Mørkemusen og Fuglen

For mig bliver det ren magi, når Tea Bendix’ illustrationer og Marianne Iben Hansens ord mødes. Billedbogen Mørkemusen er én af de smukkeste billedbøger, jeg har læst. Det er en meget fin fortælling på rim, som handler om mod og tålmodighed. Den handler om at være en forsigtig mus, der venter og afventer. Som ikke kaster sig hverken ind eller ud i noget nyt uden forbehold. Da Mørkemusens modige søster er i fare for at falde ned af en stejl skrænt, er det Mørkemusen, der med sit stille sind og sin gavmilde tålmodighed ved, hvad søsteren har brug for. Tekst og illustrationer spiller så fint sammen i billedbogen, og den får min varmeste anbefaling.

Fuglen er en smuk og tankevækkende billedbog til større børn og voksne. Illustrationerne er på én og samme tid både færdige og ufærdige. Dele af illustrationerne ligner ofte skitser, og det kræver læserens øje at fuldende de streger, Tea Bendix har sat. Billedbogen handler om at blive opmærksom på det, man har, om at miste det, man har og finde det igen.

Billeder større end ord

Gennem sine illustrationer fanger Tea Bendix den der helt særlig stemning, som ord alene ikke kan. Den der helt særlige stemning kommer på fornemste vis frem i billednovellen Anderledes med drenge. Billednovellen er skrevet af Patrick Ness og illustreret af Tea Bendix, og den handler om at være ung, at søge efter det, man står for, og finde den man er. Illustrationerne er sorte og hvide – og alle nuancer af grå derimellem. Fraværet af farver gør tegningerne stærke og udtryksfulde og sammen med forfatterens ord (og manglende ord) er det absolut en læse- og seværdig billednovelle.   

Tea Bendix’ illustrationer er dybe. Der er ofte flere forskellige lag i illustrationerne, som er med til at gøre dem levende og fængende. Hun bruger ofte poetiske og dramatiske streger på samme tid. Kombinationen af de poetiske og dramatiske streger fremhæver noget særligt i illustrationen. Noget ens øje falder over.

"Ofte bliver jeg bedt om at tegne ting man slet ikke kan se - personer ingen har set, byer der ikke findes billeder af, ting der flygtigt anes i et mikroskop, teologiske emner, blandede følelser, og det der er svært at tale om."
Tea Bendix, teabendix.dk

Har du en yndlingsillustrator?

Hvis du vil se en lang række af dygtige danske illustratorers meget forskellige måder at illustrere forskellige eventyr på, så skal du låne Den Store H.C. Andersen Eventyrbog. Her finder du også en illustration af Tea Bendix.

Inspiration