Matilde læser: Kære Barn

11.10.23
Hvis du endnu ikke har set miniserien 'Kære barn' på Netflix, så er der god grund til at gøre det - men læs lige bogen først! Serien er nemlig baseret på den tyske forfatter Romy Hausmanns debutroman med samme navn fra 2019, og med 'Kære barn' blev hun den bedst sælgende debutant det år.

'Kære barn' er en isnende uhyggelig psykologisk thriller, med nogle virkelig interessante karakterer, og et plot der chokerer;en kvinde bliver indlagt på sygehuset – offer for en flugtbilist, og med sig har hun sin datter Hannah. Da det går op for politiet at kvinden hedder Lena, og muligvis er den samme kvinde, som forsvandt sporløst fra sin hjemby 13 år tidligere, begynder en intens jagt på sandheden. Datteren Hannah bliver en vigtig brik i opklaringen, og de ting hun fortæller politi og sygeplejersker, vækker mistanke om en voldsom og nærmest utænkelig forbrydelse.

En vigtig detalje, som adskiller romanen fra andre bøger i samme genre, er den ukonventionelle begyndelse, som starter med ofrenes redning. Adspurgt i et interview om, hvorfor hun har valgt denne tilgang svarede Romy Hausmann:
”Because this is a point that is neglected in many cases. You are narrating a crime. Boom, bang, the crime is done. The victim got away. Yes, have a good life. This is not so in reality. That’s where the real horror for the victim really begins, a trauma that has to be overcome. I think it’s great when literature also serves real life. It often happens that victims write to me: I found myself in your book. That is the greatest compliment for me” (Netflix Queue, 2023 https://netflixqueue.com/romy-hausmann-on-dear-child).

'Kære barn' er på alle måder både se – og læseværdig. Særligt til alle de læsere, som nyder en god og veltænkt thriller, med fremragende karakterer, stærke dynamikker og overraskende elementer. Opbygningen af romanen med redningen som det første, og den derefter nervepirrende opklaring af forbrydelsen virker usædvanligt godt, og giver et dejligt nyt perspektiv på thrillergenren. Anbefalingen herfra er naturligvis at læse bogen først, da karaktererne har flere nuancer, som ikke kommer lige så tydeligt frem i serien. Og herefter kan du så bingewatche serien på seks afsnit.   

Hvis du som jeg bliver dybt fascineret af Romy Hausmanns fortællestil, persongalleri og spændende plot, så anbefaler jeg at læse hendes to andre romaner 'Marta sover' og 'Perfect day'.      

Inspiration