Statsministrene Anker Jørgensen og Hollands Joop den Uyl i Schiphol Lufthavn 1973.
GaHetNa Nationaal Archief NL, Rob Mieremet (CCO 1.0)

Med Anker bag roret

Anker Jørgensen blev tidligt forældreløs, voksede op under trange kår, kæmpede mod tyskerne, sugede til sig af viden – og endte som statsminister.

De fleste danskere over 50 år er nok stadig på fornavn med Anker. På dåbsattesten står Anker Henrik Jørgensen, født 1922, ind i en arbejderfamilie på Christianshavn. 
Som toårig mistede han sin far og tre år senere også sin mor til tuberkulose, og voksede derfor op hos sin faster og onkel. Netop nu viser tv2 dramaserien ”Anker” om Danmarks statsminister mellem 1972 og 1982.

For fulde sejl i fagbevægelsen  

Efter det, der svarer til 7. klasse, kom Anker ud at arbejde på et af FDB (i dag:  COOP’s) store lagre. Senere, under besættelsen var han i militæret, og var samtidig aktiv i modstandsbevægelsen, hvor han blandt andet organiserede våbenmodtagelser fra England.

Drevet af oplevelserne - ikke mindst som manden på lagergulvet, engagerede Anker sig efter krigen i fagbevægelsen. Først blev han næstformand og siden formand for Lager- og Pakhusarbejdernes Forbund. Og i 1968 blev han formand for Dansk Arbejdsmands- og Specialarbejderforbund (i dag: 3F).

Forankret i dansk politik

Springet fra fagbevægelsen til politik var oplagt. Først blev Anker valgt ind i Københavns Borgerrepræsentation. Og i 1964 kom han i Folketinget for Socialdemokratiet, hvor han - efter statsminister Jens Otto Krags overraskende tilbagetrækning i 1972 - blev udnævnt til statsminister og samtidig blev formand for Socialdemokratiet.

Anker Jørgensens tid i spidsen for skiftende regeringer var præget af udfordringer; ikke mindst oliekrisen og høj inflation. Alligevel gennemførte han flere reformer, der blandt andet forbedrede arbejdsløshedsunderstøttelsen og arbejdsmiljølovgivningen.

Anker letter 

I 1982, som 60-årig, valgte Anker Jørgensen at lette ankeret og trække sig tilbage fra posten som Danmarks statsminister – han efterfulgtes af den konservative Poul Schlüter.

Anker Jørgensen forblev dog aktiv i både politik og fagbevægelse; og sad i Folketinget frem til 1994. Han døde i marts 2016.

Anker Jørgensen skrev flere bøger, hvor han deler sine politiske og personlige erfaringer. Nedenfor har vi samlet et udvalg af både hans egne, men også andre bøger om Danmarks statsminister 1972-1982.

"Anker" på tv2 

Lars Ranthe i rollen som Anker Jørgensen i tv2-serien "Anker", januar 2024.

Foto: Henrik Petit/TV 2

TV2-serien ”Anker” tager sit afsæt i 1972, da Anker Jørgensen (spillet af Lars Ranthe) - meget overraskende - bliver statsminister.

Serien følger i tre afsnit hans liv igennem et hektisk årti, hvor han både mister magten og efterfølgende genvinder den adskillige gange, men tvinges til den svære balancegang mellem at gøre det rigtige for landet uden at få sit eget bagland i den magtfulde fagbevægelse på nakken.

Serien vises i december/januar 2024 på tv2 og kan streames på tv2play.

Inspiration