Mikhail Gorbatjov står foran USA's daværende præsident Ronald Reagan 8. december 1987
RIA Novosti archive

Glasnost, et markant modersmærke og Nobels fredspris

Mikhail Gorbatjov var Sovjetunionens sidste leder, fra 1985 til unionens sammenbrud i 1991. Han døde tirsdag den 30. august 2022.

I modsætning til de fleste af sine forgængere havde Mikhail Gorbatjov en energi og farverig karisma, når han talte direkte til folket og gerne hørte på deres kommentarer og kritik.

Med begreber som ’glasnost’ (åbenhed) og 'perestrojka' (ombygning eller omstrukturering) ændrede han historiens gang og tilskrives ofte hovedansvaret for at have løftet jerntæppet i øst og dermed banet vejen for Sovjetunionens fald ved at give sovjetstaterne frihed til selv at vælge deres fremtid.

Efter tiden som sovjetisk generalsekretær drev han privat konsulentvirksomhed med base i Moskva, men rejste ofte verden rundt og fortalte gerne om sine oplevelser hjemme og på den verdenspolitiske scene.

I 2007 besøgte han således journalisten Mads Brügger i DR2-programmet ”Den 11. time”, hvor han bramfrit fortalte om storpolitiske møder med Ronald Reagan under den kolde krig og at han havde valgt ikke at få gjort noget ved det store modermærke på issen, for at folk ikke skulle tro, han brugte sin tid på at forskønne sig selv i stedet for på det, der virkelig betyder noget.
 I 1990 modtog Gorbatjov Nobels fredspris.

Trænger du til at få opfrisket din viden om Sovjets sidste leder eller vil du blot mindes om tiden, der var præget af optimisme og udsyn mod øst, har vi nedenfor fundet en række bøger om Mr. Gorbatjov.

Inspiration