Nu går den vilde skattejagt

21.11.22
Jeanette Varberg sprudler med spænding, eventyr og fascinerende historisk viden om gnostisk mystik, gamle amuletter og kvinders rolle i den tidlige kristendom.

Hvis du er på jagt efter en roman med historie, masser af action, mystik og eventyr, så er Jeanette Varbergs skønlitterære deutroman 'Enkernes land', den helt rette bog.

Romanen fører læseren fra Vestjylland til Kairo, Vatikanet og Louisianas sumpe på en mission for at afdække hemmeligheder om kvindernes rolle i den tidlige kristendom. Alt sammen enormt spændende og gennemført med Varbergs sædvanlige sprudlende formidling.

Som læser bliver man klog på rigtig mange ting, og der sker mange interessante begivenheder undervejs. Romanen er inddelt i en række spor handlings- som tidsmæssigt og starter ud med den frygtelige storm i 1893 på den jyske vestkyst, hvor mange fiskere mistede livet.

Trefoldig død og en mystisk amulet

Begivenhederne i fortiden viser sig senere at have sammenhæng med et assisteret selvmord på en ældre dame i Thøtt i nutiden - et selvmord som er af rituel karakter og som har medført en trefoldig død. Her træder karakteren Nanna Rasmussen ind på scenen, en arkæolog med speciale i amuletter. For i hånden på offeret lå knuget en gammel amulet med den mystiske indskrift ABLANAQANALBA. Amuletten eksisterer faktisk i virkeligheden og befinder sig på Nationalmuseet. 

Herfra går den vilde skattejagt i bedste Indiana Jones stil. FBI har hørt om den danske sag, og melder sig på banen. I Louisianas sumpe er en kvindelig højesteretsdommer fundet myrdet med en krystalkugle i munden med samme indskrift som amuletten. Er de to sager knyttet sammen og hvordan?

Kvindens rolle i troshistorien

Varberg har skrevet en overbevisende spændingsroman, der river læseren med i en mission, der skal afdække hemmeligheder om kvinders rolle i den tidlige kristendom og tilknytningen til gnostikernes mystik. Det er guf for historisk interesserede, for hvordan har kvindernes rolle egentlig udviklet sig gennem troshistorien? 

Samtidig er det en roman med herlige karakterer, glimt i øjet, stærke kvinder og en handling der viser, hvordan religion, penge og magt kan korrumpere mænd som kvinder.

Jeantte Varberg er museumsinspektør på Nationalmuset, arkæolog og forfatter og står bag populære fagbøger som:

og derudover en række børnebøger bl.a.:

Hun driver samtidigt podcasten Varbergs Danmarkshistorier med mere end 250.000 lyttere.

Inspiration