De rullende byer af Philip Reeve
De rullende byer af Philip Reeve

De rullende byer af Philip Reeve

03.04.19
En dystopisk verden, rullende byer og hævn er fokusområdet i denne hæsblæsende roman, der også er filmatiseret.

Der er fart over feltet, og vi står ikke stille særlig længe samme sted i dette hæsblæsende første bind i serien om Tom og Hester, der mødes på en yderst uheldig måde, og som ender med at kæmpe for samme sag – i hvert fald næsten.

Jeg har efterhånden læst en del dystopiske fortællinger om, hvordan Jorden er gået under, og hvordan vi mennesker kan overleve i en verden, hvor vi meget få ressourcer har. Jeg har dog ikke tidligere læst en bog som denne. For selvom teknologien er gået tabt, er det alligevel lykkedes folk at bygge enorme rullende byer – efter min mening en ret imponerende bedrift. Jeg kan også godt lide deres fascination af "old-tech" – altså teknologi fra vores tid – og at Tom kun har set en blåhval og andre dyr som skeletter.

Nu er det hele jo ikke så skidt, at det ikke er godt for noget, og da Toms "mentor" endelig lader til at få øje på ham, tror han, at lykken er gjort. Det er den bare ikke – så langtfra. Tom må lære, at ikke alle er perfekte, og at mange har skeletter i skabet, som de på ingen måde vil have frem i lyset. Tom lærer også, at ikke alt er, hvad det giver sig ud for at være, og at livet ombord på en rullende by slet ikke er, som han egentlig troede. Måske er livet uden for en rullende by faktisk ikke så slemt?

De rullende byer er et godt supplement til unge, der vil læse dystopiske fortællinger – og her tænker jeg også, at drengene kan være med. Hvor andre fortællinger i den genre ofte har kvindelige hovedpersoner, er det Tom, der er hovedfortælleren i denne. Sproget er let, så selvom bogen er tyk, er den forholdsvis hurtig at læse. Der er et godt flow i historien, der gør, at siderne nærmest vender sig selv. 

Filmen skal helt sikkert ses, men om den kan leve op til mine forventninger, må tiden jo vise!

Inspiration