Fakta om fædre

01.02.23
Billedbog. Fædre er en kilde til børns forundring og fornøjelse. Det er denne eminente og humoristiske bog et godt bevis på.

'Fakta om fædre' er i virkeligheden ikke særlig faktuel, men i stedet virkelig morsom og rammende i fremstillingen af, hvordan det nøgterne barneblik anskuer fænomenet fædre. Fædre er ikke en nyopdaget art, men i ligestillingens tegn har de undergået noget nær en evolution i forhold til deres plads i den moderne familie. Det fængende sprog og de detaljerige illustrationer spiller bare max i denne nuancerede og øjenåbnende karakteristik af den moderne familiefar. Én stor kærlighedserklæring til far!

Den navnløse pige i børnehavealderen forklarer gennem hverdagens gøremål, hvordan fædre er. Det starter om morgenen, hvor fædre er trætte og nogle gange tilmed sure. Fædre følger børn i børnehave, og når de er kommet på arbejde, tager de telefonen, spiser frokost og har nogle kolleger. På kontoret har fædre billeder af deres børn, men derhjemme er det vennerne fra børnehaven, som hænger på køleskabet.

”Fædre er også mennesker” og de besidder mange talenter såsom at kunne vaske tøj, passe hund og lege flyver ved sengetid. De skubber gerne en på gyngen på legepladsen, mens de tjekker deres mobiler. Ved spisebordet skal man altid sidde stille og fædre insisterer på, at man skal tisse før sengetid, men det skal man måske ikke, men så siger fædre bare: ”Det er ikke til diskussion”.

'Fakta om fædre' er en gennemført historie, som på skønneste vis skildrer barnets logik og forestillingsverden, fx den lille detalje, at barnet generaliserer, når der bruges ord som ”fædre” og ”man”. Andres fædre må jo være magen til ens egen! Det er netop her, at historien bliver mere end bare en god historie og brillerer ved at kunne åbne op for samtaler om, hvordan ens egen far er. Fædre er forskellige, men alligevel måtte denne mor flere gange bide sig i kinden af grin over, hvor præcist nogle af beskrivelserne passer på vores far-eksemplar derhjemme.

”Hvor mødre er, ved man ikke rigtigt”. Ude af øje, ude af sind og igen en detalje, der fanger barnets forestilling om verden her og nu. Jeg kan dog afsløre, at moren er på udenbys konference denne dag i historien, hvor far klarer det hele og er far med stort F. Jeg kan ikke afvise, at der i historien er gemt en kærlig hilsen til os mødre om at huske, at fædre kan klare det meste, så længe de får albuerum til det.

Inspiration