Lær at læse

Begynderlæsning kan være en jungle at finde rundt i. Få hjælp lige her!

Hvordan finder man den helt rigtige bog til begynderlæseren? Og hvilke letlæsningsbøger passer til det trin, børnene befinder sig på, når de rykker op ad læsekurven? Her kommer nogle fif, du kan bruge, når du skal finde bøger til dit barn, som passer til dit barns læseniveau.

Fem-finger reglen

Der er en let metode til at finde ud af om den bog, dit barn har fundet, matcher læseniveauet:

 • Find en bog

 • Slå op på en tilfældig side

 • Få dit barn til at læse højt fra siden

 • Ræk en finger op for hvert ord barnet ikke kan læse
  0-1 ord = for let
  2-3 ord = lige præcis
  4 ord = prøv den
  5+ ord = for svær

Lix og Let - hvad er det?

Her kommer et kort overblik over de forskellige tal, så du bedre kan gennemskue hvilke bøger, du skal vælge til dit barn. Lix-tal og Let-tal er to måder at udregne, hvor svær eller let en tekst er at læse. Tallene står enten forrest eller bagerst i letlæsningsbogen. Nogle forlag bruger Lix-tal, mens andre bruger Let-tal. Det er også forskelligt hvilket system, de forskellige skoler anvender, når de skal guide deres elever.

 • Lix (Læsbarhedsindeks)
  Lix udregnes efter antallet af lange ord (over seks bogstaver) og længden af sætningerne. Jo højere Lix-tallet er, desto sværere regnes teksten for at være. En bog med højt Lix-tal vil have mange ord, lange sætninger og mange lange ord. Et lavt Lix-tal giver dog ingen garanti for, at teksten er letlæselig. Lix-tallet tager nemlig ikke højde for billeder i bogen, snørklede formuleringer, svære ord og hvor mange gange, det samme ord bliver gentaget. Alt sammen greb, der kan lette læseprocessen for barnet. Det har naturligvis også en betydning, at barnet læser om noget, hun/han interesserer sig for.

  Læs mere om Lix-tal og se en vejledende oversigt over aldersgrupper og Lix-tal på frilæsning.dk her
   
 • Let-tal (Læseegnethedstal)
  Let-tal beregnes efter antal ord, antal af lange ord, antal ord i den længste sætning, antal sider i bogen, billedstøtte og syntaktiske træk. Let-tal går fra 5-20, og modsat Lix-tallet tager Let-tallet højde for ordets gentagelser. ​To bøger, der har det samme Lix-tal, kan altså godt have to forskellige Let-tal, da Let-tallet tager mere hensyn til ordgentagelser - lange ord medregnes kun en gang. Som tommelfingerregel kan man sige, at Let-tallet er ca. det dobbelte af Lix-tallet. Fra midten af 2. klasse vil det være nemmere at bruge Lix-tal.

Find rundt i letlæsningsbøgerne på biblioteket

I børnebiblioteket har vi inddelt vores letlæsningsbøger på følgende måde:

 • Gul prik på bogen betyder, at det er den letteste til begynderlæseren og børn, der lige har knækket læsekoden.
 • Blå prik på bogen er sværere end de gule.
 • Rød prik på bogen er sværere end de blå.
 • Vi har også krybber med lette fagbøger på forskellige niveauer. Så selvom bøgerne står sammen er der variation i sværhedsgrad, Lix- og Let-tal.

Vi har valgt ikke at aldersinddele letlæsningsbøgerne, da det er individuelt, hvordan man læser på de forskellige klassetrin.

Oversigt over farveinddeling af bibliotekets letlæsningsbøger. De letteste er med gul plet. De lidt sværere er med blå plet. De sværeste letlæningsbøger er med rød plet  

Inspiration til gode letlæsningsbøger

Når I har fundet ud af hvilket niveau, der passer til jeres barns læsefærdigheder, så venter der masser af gode læseoplevelser forude.

Inspiration til gode letlæsningsbøger finder I her