Westerns på Filmstriben

15.05.20
Solen står højt på himlen. En ensom vindheks triller gennem den næsten øde gade. En salondør knirker i vinden. Et ansigt titter forsigtigt frem. Er det nu det sker? To mænd står midt på hovedgaden. Det er nu det store opgør skal afgøres. Lige om et kort øjeblik, når første mand trækker sit våben…

Cowboy og indianer

Jeg har set westerns hele mit liv. Først som barn klemt inde mellem min farfar og min far. Dengang var John Wayne og Clint Eastwood de store helte. Senere faldt helten Clint bogstavelig talt ned fra sin høje hest i den moderne western De Nådesløse. Genren fik en tiltrængt saltvandsindsprøjtning med flere seje kvinder, flere nuancer og nye manderoller.

Westerns er stadig meget klassiske i deres opbygning. Det er de gode mod de onde. Det er sheriffen mod de lovløse. Men i bund og grund er det en genre der stadig indfanger os. Den spejler livet i den lille by og de forandringer der presser sig på fra omverdenen, når en ensom rytter kommer til byen.

Fra John Wayne til Johnny Depp

På filmstriben ligger et bredt udbud af både klassiske og nye westerns. Så indret stuen som hjemmebiograf, sæt dig godt til rette på cowboyrækken og lad dig suge ind i en verden, hvor de onde ler og de gode græder, men alt (for det meste) ender godt til sidst.

Den mystiske Prærieby
En klassisk John Wayne-western. Pony Express ryttere, John Blair og hans kammerat Smoky, bliver arbejdsløse. Et postløb skal i stedet afgøre hvem der får kontrakt med staten om postlevering.
Se 'Den mystiske Prærieby' nu på Filmstriben

Dead man
Johnny Depp i en western? En western som Neil Young leverer soundtracket til? Jo, det kan lade sig gøre når instruktøren hedder Jim Jarmusch. Bogholderen William Blake (Johnny Depp) forlader sin hjemegn for at arbejde i nybyggerbyen Machine i Dickinsons maskinfabrik, men involveres i en mordsag.
Se 'Dead man' nu på Filmstriben

Django - vestens hævner
En klassisk spagettiwestern. En ensom helt slæber på en kiste gennem det mudrede landskab. Ingen ved, hvad han gemmer i kisten, før han tager et overraskende effektivt opgør mod den lokale skurk og hans håndlangere.
Se 'Django - vestens hævner' nu på Filmstriben

The Sisters brothers
Brødrene Charlie og Eli sendes i 1850érnes Oregon ud på en opgave. De skal finde en mand ved navn Hermann Kermit Warm, der efter sigende har opfundet en smart måde at lede efter guld på. Filmen er baseret på Patrick Dewitts roman af samme navn.
Se 'The Sisters brothers' nu på Filmstriben

The homesman
Nebraska i 1850erne. Den puritanske gammeljomfru Mary Bee Cuddy lever alene på den yderste frontier i Nebraska. Hun melder sig frivilligt, da det lille samfund får brug for en der kan eskortere tre kvinder, som har mistet forstanden tilbage til civilisationen. Med udsigt til en lang og farefuld færd slår hun en handel af med svindleren George Briggs. Han har akut brug for hendes hjælp, og hun har brug for en der kan følge hende og kvinderne hele vejen til Iowa.'The homesman' er en utraditionel western, der som en af de eneste viser hvordan det var at være kvinde på den tid.
Se 'The homesman' nu på Filmstriben

Inspiration