Turen går til ... storbyer på film

20.04.20
Lad vores kollega Tine være din digitale tour guide, når hun giver sine bud på seværdige film, der udspiller sig i fantastiske storbyer.

Selv om jeg ellers til dagligt er en meget forsigtig turist, der sjældent rejser ud af min egen comfortzone, kan jeg godt mærke, at rejselysten presser sig på. Der tegner sig et tydeligt mønster i de film, som jeg streamer fra filmstriben for tiden: de foregår alle i storbyer!

Pusterum i storbyens larm

Jeg kaster mig ud i  i menneskehavet i den pulserende storbyjungle. Jeg fordyber mig i samtaler med Frances Ha gennem New Yorks gader og rejser med hende til Paris. Jeg kører med Amelie på kryds og tværs gennem Paris' bydele. Jeg genser fortidens Wien med nye øjne i ’Kvinden i guld’. Hedebølgen rammer mig som et chok i ’Cairo time’, mens jeg bliver guide gennem de overfyldte basarer og røgfyldte vandpibecaféer.

Den sidste turist i Europa

Det sner aldrig i Cairo siger de i filmen, men det gør det, da jeg mellemlander i den smukke middelalderby Brügge og leger turist ved et tilfælde med to lejemordere på en umulig ekspedition. Når jeg trænger til at puste ud rejser jeg til det kølige Storbritannien. Ud til kysten, hvor jeg får sand mellem tæerne og bygger sandslotte med Ethan Hawke i filmen 'Bare Juliet', der er en hyggelig feelgood film i stil med The Holiday og Notting Hill.

I filmens verden får jeg afløb for min rejselyst. Jeg kan klart anbefale denne billige rejseform og ønsker dig en behagelig overfart.

New York, I love you

Pulsen slår hurtigt i metropolen New York, hvor mennesker mødes og skilles, og hvor sød musik kan opstå i et splitsekund. Det sker for eksempel for den ferme lommetyv eller den småfilosofiske enspænder, der kurtiserer en kvinde, som viser sig at være prostitueret.

Lån 'New York, I love you' på Filmstriben

Frances Ha

Frances er en frisk pige på 27, som lever med sin bedste veninde, Sophie, i New York. Hendes drøm er en karriere som danser, men skuffelserne banker hele tiden på døren og kærlighedslivet er også noget, der befinder sig et sted nær Mars. Da Sophie uden varsel flytter ud, er Frances pludselig hjemløs. En romance går som vanligt skævt og det samme kan man vist også roligt sige om en tur over atlanten til Paris.

Lån 'Frances Ha' på Filmstriben

Paris je t'aime

En omnibusfilm, hvor atten forskellige instruktører fra den vide verden har fået den opgave at behandle temaet 'kærlighed i Paris'. Det er blevet en novellefilmsamling af fatale møder, små og store overraskelser, stille sorg - og kærlighed, naturligvis.

Lån 'Paris je t'aime' på Filmstriben

Den fabelagtige Amelie fra Montmartre

Amélie holdes som barn hjemme, fordi far mener hun har et svagt hjerte. Som voksen arbejder hun på en café, får en åbenbaring og finder sin bestemmelse i livet som skytshelgen for andre. Hun arrangerer andres forelskelser, men sit eget kærlighedsliv har hun svære ved.

Lån 'Den fabelagtige Amelie fra Montmartre' på Filmstriben

Cairo time 

Juliette, en gift kvinde er strandet i Cairo, mens hun venter på sin mand. Den farverige storby og alle dens mysterier frister hende, og snart bliver Juliette forført af hendes mands ven, Tariq. Sammen oplever de Cairos pulserende liv og en kort, men hed affære, der er lige så fuld af liv, som storbyens labyrintiske gader.

Lån 'Cairo time' på Filmstriben

In Bruges

Lejemorderne Ken og Ray sendes fra London til Brügge af deres chef efter en uheldig episode med Ray. Chefen Harrys formål er, at Ken skal skaffe Ray af vejen, men så let går det ikke.

Lån 'In Bruges' på Filmstriben

Kvinden i guld

Filmen er baseret på den sande historie om Maria Altmann og hendes kamp for at genvinde sin retmæssige arv og sin jødiske familiens ære. 60 år efter Maria flygtede til USA, rejser hun ud for at hente de kunstskatte hjem, som nazisterne stjal fra familien, heriblandt Gustav Klimts berømte maleri ’Portræt af Adele Bloch-Bauer I’. Det bliver en rejse, der tvinger alle til at se fortidens ubekvemme sandheder i øjnene.

Lån 'Kvinden i guld' på Filmstriben

Bare Juliet

Annie er kørt træt i sit kedelige parforhold med Duncan, der er kæmpefan af indie-musikeren Tucker Crowe (Ethan Hawke). Da en akustisk demoversion af Tuckers 25 år gamle hit LP pludselig dukker op i posten, bliver det startskuddet til et møde med den på én gang tiltrækkende og flyvske kunstner, et møde, der ændrer livet for alle parter. Baseret på romanen af Nick Hornby.

Lån 'Bare Juliet' på Filmstriben