Ordløse billedbøger

Når billeder siger mere end ord

03.02.22
Ordløse billedbøger sætter fut i fantasien og kan være en stor fornøjelse at gå på opdagelse i for både store og små. Her anbefaler vi 12 billedbøger, der fortæller uden ord.

Måske tænker du, at en bog uden ord ikke er meget ved. Men ordløse billedbøger kan byde på en helt særlig læseoplevelse på deres egen måde.

Her er der nemlig rig mulighed for, at både børn og voksne kan bidrage til læsningen, og I skaber måske nye historier sammen hver gang, I åbner bogen. Dyk ned i illustrationerne og lad dit barns nysgerrighed og interesse styre, hvilke detaljer I dvæler ved. 

Ordløse billedbøger er ofte rigt illustreret og med små finurlige detaljer, som I sikkert ikke opdager ved første øjekast – eller som kan give anledning til spørgsmål og samtaler med barnet alt efter dets alder. Hvad sker der mon her?  

De er ofte oplagte til dialogisk læsning, der også er med til at styrke barnets ordforråd.

Læs også: Dialogisk læsning – kom godt i gang eller Læs dialogisk

Hvor skal den næste historie føre jer hen?

I kan fx svæve hen over historiske steder i Danmark med H.C. Andersens eventyr gemt i billederne i "Danmarksrejsen" af Mitsumasa Anno eller følge en far, hans datter og deres hund, der går i land på en ikke helt almindelig ø i "Øen" af Mark Janssen.  

Herunder har vi samlet et udvalg af fortryllende og finurlige ordløse – eller næsten ordløse – billedbøger, som store og små kan gå på opdagelse i.

Så er det bare med at slippe fantasien løs. 

Inspiration