Min yndlingsillustrator: Ulf Löfgren

Vi hylder litteraturens fantastiske billedsprog og sætter hver måned spot på en illustrator indenfor børne- og ungdomslitteraturen. Jacob anbefaler her at dykke ned i svenske Ulf Löfgrens fabelagtige børnebøger

Ulf Löfgren blev født i 1931 og forlod denne verden i 2011, og igennem sit næsten præcis 80 år lange liv blev han en af de højest skattede børnebogsillustratorer både i sit hjemland Sverige og ud over landets grænser.

Her i Danmark vil mange forældre sikkert kende ham bedst fra bøgerne om den hvide kanin Ludvig og hans mange venner, eller serien om drengen Albin som aldrig er bange, og da slet ikke for at opleve noget nyt.

Et forfatterskab baseret på fantasi og humor

Ikke bare skrev og tegnede Ulf Löfgren 34 bøger om kaninen Ludvig, hans bibliografi tæller over hundrede børne- og billedbøger, som alle bærer hans tydelige kendetegn.

Åsa Warnqvist – Research Manager og forsker ved Svenska barnboksinstitutet udtalte i forbindelse med en retrospektiv udstilling om Löfgrens forfatterskab i 2011 – få uger efter Löfgrens død, at selvom Lögrens stil forandrede sig gennem årene var ”kärnan i författarskapet – saga och fantasi, humor, detaljrikedom och en omsorgsfull penselföring” bevaret i alle genrer og teknikker, han udforskede.

En lille, hvid tøjkanin

Den mest velkendte af Löfgrens figurer herhjemme er uden tvivl den hvide kanin ved navn Ludvig. Bøgerne om Ludvig er både i format og indhold perfekte som højt- og samlæsning til børn på 2-3 år.

Med Ludvig skabte Ulf Löfgren et univers i øjenhøjde med børnene, som kan spejle sig i alle de både skøre, sjove, legende og helt fantastiske ting, som Ludvig kommer ud for. Ludvig holder både fødselsdag, laver suppe, tager telefonen, bygger hule og leger med sine venner i den fortryllede skov. Alt sammen fortalt med varme, indlevelse og uden for mange dikkedarer.

En dreng, som aldrig er bange

”Albin er seks og går i børnehaveklasse. Han er ikke bange for noget som helst. Det siger han i hvert fald.” Og læser man videre i ”Albin er aldrig bange” får man da også at vide hvad Albin ville gøre, hvis han blev mødt af både en løve, bjørne, røvere og spøgelser.

I de andre bøger om Albin møder han både sørøvere, kører på en snurrig cykel og flyver af sted med en mærkelig paraply. Bøgerne om Albin egner sig perfekt til højtlæsning for børn på 4-6 år. Albin nåede også at blive en figur på tv og udkom som lærebog i de svenske skoler.

Min personlige favorit

Ludvig og Albin og alle de mange andre forskellige bøger, Ulf Löfgren har skrevet og illustreret, er alle fantastiske, men for mig har særligt ét af hans værker en stor stjerne.

”Den fortryllede drage,” udgivet i 1973, på dansk ved Poul Steenstrup, er én af tre bøger om drengen Lasse, som en dag får en gammel, falmet drage, som ved Lasses berøring får sine farver igen, letter og tager Lasse med på en forunderlig rejse – lige indtil Lasse slipper sit tag i dragen. Da flyver den væk og Lasse må lede og lede for at få den igen.

Fortællingen om at holde fast i fantasien og legen er evigt aktuel, og ”Den fortryllede drage” fortæller den så fint. Jeg husker, at vi havde bogen i mit barndomshjem og jeg kan ikke tælle hvor mange gange, jeg har læst og nydt den.

De to andre bøger om Lasse er også helt vidunderlige, fantasifulde og pakket med den legende varme og lethed, som kendetegner den helt særlige forfatter og illustrator, som Ulf Löfgren var.

Inspiration