Min yndlingsillustrator: Oliver Jeffers

03.08.22
Vi hylder litteraturens fantastiske billedsprog og sætter hver måned spot på en illustrator indenfor børne- og ungdomslitteraturen. Denne måned anbefaler Tea at nyde Oliver Jeffers fantastiske univers.

Der er en nysgerrighed og humor i Olivers Jeffers farverige univers, der begejstrer og bjergtager både store og små. 

I Olivers Jeffers illustrastioner og historier bliver du ofte mødt af humor og hjertevarme krydret med eftertænksomhed. Jeg husker tydeligt mit første møde et af Oliver Jeffers værker: "Her er vi - noter om livet på planeten Jorden", der er en fortryllende billedbog om, hvad Jorden er for en størrelse. Hvem bor her? Hvad er dag og nat? Og hvordan finder du vej, når du farer vild? 

Oliver Jeffers skrev og illustrede bogen til sin nyfødte søn, og jeg kunne snildt se samtlige af bogens illustrationer for mig i glas og ramme på min egen søns børneværelse. Oliver Jeffers mestrer at få et sandt farvefyrværkeri til at spille samen med helt enkle motiver med et ofte lidt skævt, barnligt udtryk.

Fra dyr til planeter og fra bygninger til farveblyanter. Men det bedste af det hele er alle de store og små følelser, der flyder fra penselstrøgene og siderne og lige i hjertet. Ja, jeg har fældet en tåre i selskab med flere af hans værker. 

“Selvom vi er kommet langt, har vi ikke regnet alt ud endnu, så der er rigeligt, du kan gøre,” skriver Oliver Jeffers i "Her er vi". Og det får man i den grad lyst til af at kigge på hans dragende sammenspil af illustrationer og ord - altså at gøre noget, gøre noget sammen og gå på opdagelse i livet og verden. 

Om Oliver Jeffers

Oliver Jeffers blev født i Australien i 1977 og voksede op i Belfast i Nordirland. Han bor og arbejder nu i Brooklyn, New York.

Oliver Jeffers er i dag en både anerkendt og prisvindende illustratorer og børnebogsforfatter, og han har solgt mere end 14 mio. bøger verden over og oversat til over 50 forskellige sprog.

Han debuterede i 2004 med den prisvindende billedbog ”Hvordan fanger man en stjerne?”, og debuten er siden fulgt op med en række fantasifulde, poetiske og humoristiske billedbøger, som fx ”Hittegods” (2005), ”Hjertet og flasken” (2009) og ”Træet” (2011).

I 2019 kårede Time Magazine hans smukke og eksperimenterende ”En fabel om Fausto” til en af årets 10 bedste børnebøger.

Du kan læse mere om Oliver Jeffers her

Inspiration