Soldater i skyttegrav
Foto: British Library

Mere som 'Intet nyt fra Vestfronten'

14.11.22
Den desværre eviggyldige krigsroman "Intet nyt fra Vestfronten" er aktuel i filmatiseringen af samme navn på Netflix.

Den er blevet kaldt ’alle krigsromaners moder’, forfatteren Erich Maria Remarques roman fra 1929 ”Intet nyt fra Vestfronten”.

Klassikeren, der realistisk og blodigt skildrer det helvede, der var skyttegravssoldaternes lod, i en krig, der senere fik benævnelsen 1. verdenskrig.

Sammen med syv gymnasiekammerater melder hovedpersonen Paul Bäumer sig som 18-årig til den tyske hær for at forsvare nationen og fædrelandet.

Her kastes de uerfarne drenge ud i angreb og modangreb i absurd meningsløshed og smerte. De forvandles til dyr, som forsøger at overleve, styret af deres drifter og ved at undertrykke alle følelser. Et gennemgående tema i bogen er, hvordan krigens absurditet ødelægger en hel generation. På romanens første side lyder:

"Denne bog skal hverken være en anklage eller en bekendelse. Den skal kun være et forsøg på at berette om en generation som blev ødelagt af krigen, også selvom den undslap granaterne".

Autobiografisk krigsroman


Erich Maria Remarque var sidst i 20erne, da han skrev "Intet nyt fra Vestfronten". Han var som 18-årig selv blevet sendt til fronten, hvor han  oplevede han krigen på egen krop. I fysisk forstand, fordi han blev såret af en granatsplint og hjemsendt. Psykisk, fordi han som tusinder af andre unge mænd måtte leve med de ar på sjælen, krigen havde givet dem.

Dengang kaldte man veteranernes tilstand granatchok, i dag taler vi om PTSD.

Mere inspiration

Vi har samlet flere romaner og film, der foregår i og omkring fronten i 1. verdenskrig.

Inspiration