Filosofisk fantasy og intelligent sci-fi dystopi alle bør læse

15.07.20
Syv helstøbte fortællinger fra den fantastiske genre, der vil få dig til at tænke over verden.

La Belle Sauvage af Philip Pullman

Fantasy. Første bind i serien Forestillinger om Støv. Malcolm Polsteads liv på kroen ved floden er trygt og rart, selvom det til tider er lidt kedeligt. Men der er en hel særlig vinter på vej, hvor det vil regne som aldrig før, og kampen mellem videnskab, religion og politik er begyndt. Denne vinter mister Malcolm alt, hvad han kender. Og midt i uvejret får han ansvaret for spædbarnet Lyra, og sammen må de begive sig ud på en rejse, der vil ændre deres liv for altid.

Station 11 af Emily St. Mandel

Dystopi. I nutidens USA er Georgieninfluenzaen blot er en langsom summen i nyhederne - indtil det er for sent. Smittefaren er enorm og i løbet af  kort tid er pandemien en realitet. Som en steppebrand spreder den sig først til Europa og derefter med rutefly til resten af verden. 20 år senere rejser en teatertrup rundt for at sprede håb og glæde. Men spørgsmålet er, om der overhovedet er grund til håb for menneskehedens overlevelse. 

Slip mig aldrig af Kazuo Ishiguro

Dystopi. Kathy, Tommy og Ruth lever et beskyttet liv på kostskolen Hailsham i England, hvor de bliver opdraget til at tro, at de er noget særligt. Men efter opholdet udvikler de søgende børn sig til forvirrede voksne - for hvad var egentlig grunden til, at de i sin tid blev sendt på kostskole? Sandheden går langsomt op for dem i denne foruroligende og gribende historie.

En fortælling om sangfugle og slanger af Suzanne Collins

Sci-fi dystopi. Suzanne Collins vender tilbage til Panem, men denne gang spoler hun tiden 64 år tilbage før Katniss Everdeen for at fortælle hele baggrundshistorien om Coriolanus Snow. Som mentor i det 10. Dødsspil får Coriolanus tildelt en soner fra det dårligste distrikt, 16. årige Lucy Gray fra Distrikt 12, men han er indstillet på, at gøre alt hvad der kræves for at blive vinder af Dødsspillet. Dermed kan han sikre sig en karriere på Akademiet. Men uventet kærlighed og venskab kommer i vejen for hans planer. Forhistorien til trilogien The Hunger Games

Enders strategi af Orson Scott Card

Science fiction. Sidste gang Jorden blev angrebet af de insektlignende væsner 'summerne' var det med voldsomme ødelæggelser og tab af menneskeliv til følge. Nu står menneskene over for endnu et angreb, og det frygtes, at dette tredje angreb vil gøre det helt af med menneskeheden. Med genetiske eksperimenter forsøger man derfor,  at udvikle et militært geni, der kan skabe en strategi til at besejre summerne. Sammen med andre udvalgte højtbegavede børn kommer 6-årige Ender i træning på Kampskolen. 

Klit af Frank Herbert

Science fiction. Hertugsønnen Paul Atreides bliver efter et plot mod sin familie efterladt på den farlige, golde ørkenplanet Arrakis. Paul bliver adopteret af planetens nomadiske indbyggere og hos dem udvikler han sig til den mystiske mand Muad'Dib. Han opdager sine skjulte evner og en uventet skæbne, der består af mere end blot at få hævn.

The Giver af Lois Lowry

Dystopi. En verden uden krig, sult eller smerte. Alle i samfundet er tilfredse og alt nødvendigt bliver leveret. 12-årige Jonas har aldrig troet, at der var noget galt med hans verden. Men fra det øjeblik, han bliver udvalgt til at tjene som Hukommelsesmodtager, opdager han, at samfundet langt fra er så perfekt, som det ser ud til.