Det vi læser i november 2021

16.11.21
Hvad læser vi egentlig selv, når vi ikke er trukket i arbejdstøjet? Få svaret her, hvor du får en række personlige anbefalinger fra bibliotekets medarbejdere.

Vita har læst 'Kvinden der samlede verden' af Eva Tind

Zoologen Marie Hammer (1907 – 2002) beviser teorien om kontinentalpladernes drift men bliver glemt af eftertiden. Marie Hammer er en kompromisløs videnskabskvinde både bag sit mikroskop og på lange rejser og samtidig insisterer hun på at skabe en familie. Det sker ikke uden sværdslag. Eva Tind skriver et usædvanligt begavet menneske frem, der er tro mod sin dybe drift mod at opdage. Ud over at blive klog på en glemt videnskabskvinde, er det en nydelse at læse Eva Tinds letløbende fortælling, der tindrer af poetiske øjeblikke.

Erna har læst ’Gåsedrengen fra Skåne’ af Liselott Blixt

Fattigdom og at være uønsket har alle dage haft konsekvenser, især for børn. Her får vi fortællingen om Carl, der var sognebarn i Skåne i slutningen af 1800-tallet. Hvert år lille juleaften blev sognebørn sat til salg som billig arbejdskraft og under slavelignende vilkår. Børnenes liv bar præg af både mobning i skolen og tæsk hos gårdmanden. På trods af den svære start i livet, så udvikler Carl sig til et sympatisk menneske med gode normer og moral. God og vigtig fortælling.

Rikke har læst ’Grundvold’ af Rachel Röst

Rebecca vokser op i Urbanplanen. Familien er mormoner og underlagt religionens strenge regler som faren håndhæver. Faren nedgør sine døtre på det groveste. Rebecca søger hjælp hos kommunen, og flytter hun på ungdomsinstitution. Her starter en nedtur, da stoffer og kriminalitet bliver en del af dagligdagen med religionens faste greb i hendes liv. En hårrejsende og rørende roman, der iscenesætter det at vokse op i en dysfunktionel familie og konsekvenserne heraf.

Ellen har læst ’Working poor’ af Peter Rasmussen

Hun har to jobs; rengøring og butiksassistent og tjener knapt 3000 kr. om måneden. Hun optjener ikke feriepenge, har ikke løn under sygdom og har ikke råd til at spare op til pension. Bogen tager læseren med på en rystende rejse i Europa til nutidens daglejere. Med fastansættelse og pensionsopsparing fik jeg det dårligt over at læse om, hvor skidt disse mennesker bliver behandlet i de vestlige lande. Den omtalte kvinde bor i øvrigt i vores naboland, Tyskland.

Jes har læst ’Forsvindingsnumre’ af Amalie Langballe

Agnes har mistet sin mor til døden. Og ekskæresten til en kvinde, der ville føde hans børn. Og så er der gejrfuglene, Agnes aldrig fik set, da de levede. Hvordan skal man kunne leve, når alt omkring dig forsvinder? Agnes drøfter mulighederne med sin voodoodukke Woster Fallace. Agnes fucker det op for andre - og for sig selv. En bog skrevet med humor, nerve og barbérblade.

Lone har læst 'Det er bare en virus' af Anders Fomsgaard

Virus er ikke just et plus ord i denne tid, men alligevel skulle du tage at læse denne bog. For den giver et indblik i virologernes arbejde, og et interessant billede af vira og deres udvikling. Bogen er både forfatterens biografi og en faglig afhandling. kombinationen gør bogen letlæst og nærværende og jeg synes at det er en helt fantastisk måde at få serveret et tungt emne på.

Pia har læst 'Blackout'

Der er flair for at skrive og så er der flair for at skive sammen, hvilket virkelig er lykkedes i denne novellesamling om et strømsvigt i New York. Det sætter en bølge af begivenheder i gang, der på hver sin måde implicerer en flok unge og deres virkelighed. Undervejs bliver hjertet både tungt, blafrende og flyvende, for det handler vel nok om kærlighed og identitet, men også om race og privilegier i det amerikanske samfund.

Line har læst 'Skæbnens blå tråde' af Lars Mytting

2. del af 'Søsterklokkerne'. Der er gået 22 år, siden sognepræst Kai Schweigaard hjembragte Astrid Heknes nyfødte søn, Jehans, til Gulbrandsdalen. Jehans er nu en ung mand, der kæmper for at finde sin egen vej i livet og ikke ende i fattige kår som bonde, mens Schweigaard stadig tynges af fortiden og kommer på sporet af de to Hekne-søstres gamle væverier. Stort anlagt roman om livet i en lille norsk bygd, hvor overtro og tro hersker side om side, mens en ny tid er på vej.

Inspiration