Wassmo er tilbage med stor roman om kunst og kærlighed

13.06.22
Elegant og livsklog fortælling om kunst og kærlighed. Wassmo er en mester udi at blotlægge menneskelige relationer og livets svære valg.

Herbjørg Wassmo genoptager fortællingen om Rut og Gorm fra "Det syvende møde". Endelig tager Rut og Gorm i en moden alder skridtet fuldt ud og indleder et forhold. 'Mit menneske' er et psykologisk portræt af to menneskers livsforløb og kærlighed balancerende mellem selvrealisering og parforholdets tosomhed.

Kunst og kærlighed

Da Rut Nesset sender Gorm Grande et udstillingskatalog for hendes kommende kunstudstilling i Oslo, griber han chancen for at se hende igen. Året er 1984, og de er nu begge i 40’erne med hver deres forliste ægteskaber og voksne børn i bagagen.

Rut har vristet sig fri af et giftigt og kontrollerende kærligheds- og forretningsforhold med den tyske galerist AG. Gorm er fortsat købmanden, som med stor succes har opbygget familiens forretningsimperium uden at have hjertet med i det. Da hans elskede søster, Marianne, begår selvmord, bliver det skubbet til hans drøm om at træde ud af firmaet, studere tysk og litteratur og flytte sammen med Rut i Olso.

Rut og Gorm synes på mange måder at leve et misundelsesværdigt samliv: de er uafhængige, har et gensidigt respektfuldt samliv med plads til at udfolde deres kunstneriske drømme, og de forfalder ikke til at hænge sig i trivialiteter og hverdagstrummerum. Men livet er ikke smertefrit, ej heller er de fejlfrie i forhold til, hvordan de tackler livets op- og nedture og relationer til andre.

Rut dvæler ikke ved fortiden og viser ingen anger over sine livsvalg. Måske af samme grund nægter hun at have sine dybt personlige malerier hængende i hjemmet. Hun er en tavs observator af sine omgivelser og altid med blikket rettet mod næste motiv, mens Gorm grubler mere over fortiden og nutiden. Han begynder at sætte sine tanker på skrift, og det fører til, at han bliver en anerkendt forfatter og foredragsholder.

Livsklog og bevægende fortælling

Wassmo skriver indsigtsfuldt om det at være et skabende, kreativt menneske og om, hvad det betyder for forholdet til andre. I dette tilfælde: vil man have en at kalde ”mit menneske” fuldt og helhjertet, må man give plads og sætte den anden fri. Kunsten må nødvendigvis komme før kærligheden - både i parforholdet og forældreskabet.

Gorm og Ruths liv er et langt bekendtskab med en handling, der strækker sig fra 1984 til 2019 og er spredt ud over 457 sider. Wassmo har ikke travlt. Støt og roligt udfolder Rut og Gorms udvikling og parforhold sig sammen og på afstand af hinanden, karriererne og familiemæssige forhold med nye begyndelser og livets afslutning.

At kunne udfolde og fastholde fortællingen om to menneskers livsforløb uden store armbevægelser eller billige fortællermæssige greb, er en præstation. Læseren lokkes tættere ind på livet af de to skæbner, men der er samtidig en distance, som efterlader sult efter mere. Romanen gør indtryk og åbner en dør på klem til at reflektere over egne livsvalg.

'Mit menneske' kan læses uafhængigt af 'Det syvende møde'.

Inspiration