Teateraktuelle Tine

22.01.21
Herman Bangs hjerteskærende mesterværk kan nu opleves på de skrå brædder men du bør ikke snyde dig selv for læseoplevelsen

Selv den bedste historiebog kunne ikke få mig til at forstå konsekvenserne af krig på samme måde som romanen Tine gør. Krigen kommer helt tæt på.
Du kan høre og lugte den og du kan mærke udmattelsen på egen krop.
Derfor er det oplagt at overføre handlingen til teaterscenen som det sker i disse dage på Aalborg Teater.

Dengang jeg drog afsted

Herman Bangs roman Tine fra 1889 handler om den unge pige Tines oplevelser under krigen i 1864 i Sønderjylland. Bogen begynder brat. Alle mænd er blevet indkaldt til krigen. Selv skovrideren Berg skal til fronten. Tine er veninde med fru Berg og denne aften tænker Tine tilbage på alle de sjove oplevelser, de tre har haft sammen. Berg sætter stor pris på Tines selskab og han følger hende hjem en sidste gang før han drager i krig.

Den tapre landsoldat på slagmarken

Snart bliver der bliver meget at se til. Soldaterne kommer tilbage til landsbyen for at tanke op før de skal ud på dødsturen igen. Mørket skal et kort øjeblik fortrænges af lys, øl og varmen fra de unge kvinder i byen. I begyndelsen er soldaterne muntre og aftenerne er fulde af sang og fest. Senere er det kun de nye, der synger.

Den tapre landsoldat er blevet en dødsdømt ung mand med granatchok. Snart går krigens flygtninge gennem byen. Krigen kommer helt ind i stuerne. Kanonernes buldren brager igennem hele bogen som et konstant lydtapet. Der er aldrig ro.

Den umulige kærlighed

Bleg og søvnløs går Tine rundt og plejer de sårede soldater mens hun spekulerer på om Berg har overlevet.  Da Berg vender tilbage i live finde de to hinanden i mørket. Følelserne bliver gengældt af Berg, men ikke kærligheden. Da sandheden går op for Tine slukker det den sidste livsgnist i hende. 

Herman Bangs brændende pen

Tine er skrevet af forfatter og journalist Herman Bang. Det er denne kombination, der gør bogen meget levende. Herman Bang blev født i Sønderjylland i 1857 og oplevede som barn at flygte med sin mor og søskende til Horsens pga krigen. Der er kommet stor litteratur ud af hans oplevelse og indlevelse.

Den lille skæbne i den store fortælling

Efter min mening er romanen Tine en slags Anna Karenina i lilleput-format, men med lige så store følelser. Herman Bang skriver sig helt op på linje med Tolstoj og de store russere i denne roman. 
Læs Tine på eReolen
Hør Tine på eReolen 
Lån Herman Bangs Tine på biblioteket
Læs mere om Herman Bang på Forfatterweb

Oplev Tine i teatret fra sofaen

Lørdag 23. januar inviterer Aalborg Teater hele Danmark til online premiere på teaterforestillingen Tine af Herman Bang. Det er gratis og forestillingen kan livestreames hjemmefra stuen. Der er optakt fra kl. 18:30. Selve forestillingen starter kl. 19:00 og varer 2 timer. Der er ikke pause i forestillingen. 
Her kan du læse mere om hvordan du streamer forestillingen Tine fra Aalborg Teater

Inspiration