Erindringer med saft og kraft, unge menneskers refleksioner og oplevelser som pårørende til en døende

20.12.21
Vi gør status på bogåret 2021. Se her hvilke 3 bøger, der har gjort størst indtryk på Vita.

Vita anbefaler 'Fri. At blive voksen ved historiens afslutning'

Lea Ypi var barn og ung i det kommunistiske Albanien og oplevede den voldsomme overgang til markedsøkonomi i 90´erne. Hun flyttede til udlandet for at læse filosofi for med egne ord at blive klogere på de overlappende tanker om frihed i de liberale og socialistiske teorier. Teorier, der udmøntede sig i begge de knap så frie politiske systemer, hendes familie og landsmænd måtte tilpasse sig. Det lyder måske lidt tørt, men der er saft og kraft i Lea Ypis erindringer, der veksler mellem levende dialoger, næsten filmiske scener og hendes refleksioner. Lea Ypi er i dag professor i politisk teori ved London School of Economics.

Vita anbefaler 'Danskerne findes i mange modeller – portrætter af 15 unge med bindestregsidentitet'

De unge, der portrætteres, har alle minoritetsbaggrund og føler sig samtidig danske. De har erkendt og anerkendt, at der ikke behøver at være en modsætning mellem at identificere sig med noget, som ligger udenfor Danmark og samtidig være dansk – deraf bindestregen. De arbejder med deres identitet, reflekterer og vælger på en måde, som majoritetsunge oftest ikke behøver. De har både gode og dårlige oplevelser med sig, men for det meste kan de bruge deres kendskab til flere sprog og kulturer som en ressource. Hvis man ikke har venner med minoritetsbaggrund, giver bogen her et unikt indblik i de unges mange og dybe refleksioner.

Vita anbefaler 'Til min far'

Niels Erling skriver afdæmpet og fint registrerende om sin fars sidste dage. Niels og faderen har små korte samtaler og Niels forsøger at skabe små rare oplevelser, fx det at dele en dåseøl sammen. Små oaser af normalitet mens det professionelle sundhedspersonale kommer og går og gør alt det nødvendige arbejde, der skal lindre faderen i den sidste tid. Romanen bliver af en anmelder kaldt en partiturroman – en roman, der bedst egner sig til oplæsning med sine korte sætninger, gengivelse af talesprog og kun lidt tekst på hver side. Et realistisk billede af, hvordan det er at være pårørende til en døende både på sygehuset og i hjemmet.

Inspiration