En knuget familie, en harsk forfatters familieportræt og en tur i saunaklubben

21.12.21
Vi gør status på bogåret 2021 og ser tilbage på de bøger, der gjorde størst indtryk. Her får du Ninas tre bedste anbefalinger.

Nina anbefaler 'Aftenens ubehag'

Jas er 10 år, da hendes storebror drukner på en skøjtetur. Tilbage står en knuget familie, der ikke evner at rumme hinandens sorg, og som på hver sin destruktive måde forsøger at give den afløb. Jeg ledte efter hyggelæsning under en halsbetændelse og fandt det modsatte. Bogen er ganske ubehagelig, men samtidig så smuk og dragende, at den hollandske debut kommer ind på min top-3.

Nina anbefaler 'Der var engang en familie. En herlig familie'

Morten Sabroe skriver jo som en tegneserie og jonglerer med store emner som kærlighed og død så man ikke ved, om det er tårer af grin eller sorg, man som læser tørrer bort. Selvbiografisk roman om broren, der dør af Parkinsons, samtidig med at Corona og Mortens egen dødsangst sætter ind. På randen af sin egen forgængelighed sniger en tilgivende tone sig ind i den ellers harske forfatters familieportrætter.

Nina anbefaler 'Sauna'

Johan holder op på sit studie og tager job i receptionen på en saunaklub i en københavnsk baggård. Her møder han den transkønnede William, og de indleder et forhold. Men kærligheden har svære kår, når den samtidig er en del af identitetsdannelsen. En gribende roman, der giver indblik i et miljø, der ligger langt fra en midaldrende, heteronormativ provinsbibliotekars, men som samtidig beskriver genkendelige, almene følelser.

Inspiration