En herlig overraskelse

19.11.21
Roman. Kærlighed til bøger og deres mennesker. En boghandel, en stjålen skat, en uventet adoption og en vej tilbage til livet.

A. J. Fikry er led og ked af det hele. Hans kone er død for halvandet år siden, boghandlen interesserer ham ikke længere. Han bryder sig ikke om forfattere og forlagsagenter, påtrængende e-mail og sin eneste ansatte. Og nu er hans førsteudgave af Poes ”Tamerlane” blevet stjålet.

Kærlighed. Sikke noget.

Men så en dag dumper den lille Maya ind til ham. Hun er blevet efterladt i hans boghandel af sin mor, som ikke længere kan tage sig af hende, og pludselig kan Fikry ikke få sig selv til at give hende fra sig. Mayas mor ville jo give hende til ham. Men hvordan tager man sig af en intelligent toårig, som alt for hurtigt beslutter sig for, at man er hendes far? Han kommer langsomt over sin afsky for Elmo, billedbøger og byens folk. Starter bogklubber for kvinder og politimænd og holder ikke-dåb, og pludselig går der noget op for ham: ”(…) Kærlighed, for fanden i helvede, tænker han. Sikke noget. Det er kommet helt og aldeles i vejen for hans planer om at drikke sig ihjel og køre forretningen i sænk. (…)” (s. 87)

Et dejligt bekendtskab og klart en anbefaling værd

Gabrielle Zevins ”Historien om A. J. Fikrys liv” fra 2015 er skrevet i et frisk og nærværende sprog og krydret med små, men meningsfulde iagttagelser. På forsiden af bogen er Booklist citeret for at skrive: ”Uundværlig for enhver bogelsker”. Uundværlig er et stærkt ord - især for en nordjyde, men denne bogelsker er helt sikkert blevet gladere af at kende den.

Inspiration