De forladte danske hjem af Jan Elhøj og Morten Kirckhoff

04.06.20
Tankevækkende fotobog portrætterer det smukke og sørgmodige i forfaldet i en række forladte hjem.

Gennem en årrække har de to fotografer Jan Elhøj og Morten Kirckhoff opsøgt forladte danske hjem og dokumenteret hjemmene, som de så ud, da de blev forladt. Det er kraftfulde billeder af hjem og menneskeskæbner, som forbliver anonyme af respekt og deres fornavne figurerer blot diskret under fotografierne. Dette gør netop bogen mere interessant i min optik, idet det åbner op for beskuerens egen fantasi, refleksioner og erindringer. Til at ledsage bogens billedside har 14 forfattere skrevet en række korte tekster, som belyser temaer som døden, ensomhed og minder. En virkelig smuk, sørgmodig og tankevækkende fotobog.

Der er noget smukt og skræmmende på samme tid ved at kigge ind i et forladt hjem, fordi man som beskuer ved, at der ikke har været nogen for at rydde hjemmet eller nok nærmere dødsboet i mange tilfælde. Enten har der ikke været nogen efterladte eller også har de efterladte ikke ønsket eller magtet at lukke boet ned. Flere af hjemmene står stadig, som om beboerne kunne tænkes at vende tilbage hvert andet øjeblik, mens andre hjem er i fremskreden opløsning: skimmelsvampen råder, tapetet har løsnet sig og loftet er sunket ned.

Hvem har broderet klokkestrengen på væggen dateret 1974? Hvem er den lille pige på det sort-hvide fotografi i rammen på væggen? Hvornår blev der sidst spillet på elorglet beklædt med skimmelsvamp i hjørnet af stuen? Hvem var ægteparret, som sov i dobbeltsengen, som nu troner ovenpå en affaldsbunke i laden? Hvem læste sidst i avisen, der ligger klar på voksdugen i køkkenet?

Bogens billeder sætter tanker i gang om livets forgængelighed. Genstandene står som efterladte vidnesbyrd om menneskeskæbner, der ikke er mere. Genstande og møblement i hjemmene genkendelse måske fra ens eget hjem, barndomshjemmet eller bedsteforældrenes hjem. Det ligner og alligevel ligner det ikke helt, fordi forfaldet og tidens tand har overtaget. Det er pirrende, skræmmende og giver et mærkbart lille sug i maven, når man møder det uventede i hvert nyt billede.

Mine ord rækker ikke til at beskrive denne flotte fotobog og hvad den vækker i mig. Den skal ses!

Blev du fanget ind af stemningen og de følelser, denne bog næsten med garanti vil fremkalde i dig, så kan jeg også anbefale forfatternes ”Forladte steder i Danmark”.

Inspiration