Alle ingredienser til at blive en læserfavorit

30.07.22
Medrivende fortælling fuld af sydstatsstemning om en hård opvækst på en tobaksfarm, om at blive tidligt voksen og stå med et stort ansvar for sine søskende og en psykisk syg far.

Er du glad for barndomsskildringer som Delia Owens "Hvor flodkrebsene synger" og Tara Westovers erindringsroman "Oplyst", er denne livsbekræftende og hjertevarme coming of age-roman et must read.

Den 13-årige Ox (døbt Austin) vokser op i en kærlig familie i South Carolina i 1980’erne. Faren dyrker tobak og driver en frimenighed for udstødte mennesker, mens Ox’s hippie-mor har en forkærlighed for kort og bynavne. Ox er døbt Austin og hendes søskende hedder Charlotte, Raleigh, Nashville, Knoxville, Boston og Phoenix. Da moren dør i barselssengen under fødslen af tvillinger, forværres Ox’s fars psykiske helbred og Ox står med ét som 15-årig med hovedansvaret for seks søskende og må samtidig beskytte dem, når faren synker ned i en af sine mørke perioder.

Hen over 6-7 år følger romanen Ox fra barn til ung kvinde, hvor hun kæmper for at holde sammen på familien, færdiggøre sin skolegang og holde farmen kørende. På sidelinjen står flere lokale klar til at støtte, men det er svært at tage imod hjælp, når man forsøger at skjule sin fars sygdom for omverdenen af frygt for at familien skal blive splittet. En, der stædigt holder fast, er borgmesterens søn, den flotte unge Vance Cumberland. De ulige livsvilkår og klasseskel og hemmeligheden om farens sygdom, gør, at Ox tvivler på Vances hensigter og gang på gang afviser hans tilnærmelser og hjælp.

Med Lowes billedskabende og levende sprog står mennesker, miljøet og tidsbilledet lysende klart for det indre blik og mine tanker vandrede uvilkårligt til den skønne film 'Hva’ så, Gilbert Grape' fra start 90'erne, som berørte nogle af de samme temaer. Javist bliver det en smule frelst henimod slutningen og man er som læser aldrig i tvivl om det hele nok skal løse sig på en eller anden måde. Men det under man også Ox og hendes brogede, kærlige søskendeflok.

Inspiration