Bogforside: Pigen der krøb
Bogforside: Pigen der krøb

Pigen der krøb af Kim Fupz Aakeson

31.08.19
Billedbog. Vedkommende historie om selvværd og at føle sig forkert.

”Pigen der krøb” handler om en pæn pige, der føler sig forkert men ikke tør eller kan sætte ord på det. Bogen er en genudgivelse fra 1999 og hurra for det, for formidlingen af emnet omkring børns følelser og selvværd er tidssvarende og vellykket. Få kan som Kim Fupz Aakeson jonglere med svære emner, så de fortælles uden hverken at udskamme eller gøre nogen til ofre. ”Pigen der krøb” taler til både voksne og børn i alderen 5-8 år.

MariaMarianne er en pæn pige og hendes navn fik hun, fordi hendes forældre ikke kunne blive enige. Men MariaMarianne er rigtig ked af det navn og er bange for at folk vil grine, når hun siger det højt. Hendes forældre giver hende et rødt sjippetov for at muntre hende op, men det tør hun ikke vise i børnehaven, hvis nu de andre børn griner af det. Forældrene lægger mærke til at MariaMarianne begynder at blive mindre, så de laver en masse retter med ost i. Men faktisk bryder MariaMarianne sig ikke om ost, men det tør hun ikke sige, når nu de har gjort sig så meget umage.

For hver gang hun bliver flov og ked af det, bliver hun lidt mindre og til sidst kryber hun ind i et musehul. En nat natten møder MariaMarianne en stor sort kat, der har sneget sig ind i huset. Hun bliver bange for hun er lille som en mus og katten slikker sig sultent om munden. Men så sker der det, at MariaMarianne pludselig råber så højt, at hun skræmmer katten væk og hele nabolaget hører hende.

Det er MariaMarianne selv, der genfinder sit selvværd uden de voksnes hjælp. Historien har ingen løftede pegefingre overfor forældre og det må være op til den enkelte læser at vurdere, hvad man læser ind i forældrenes forsøg på at hjælpe MariaMarianne ved at købe sjippetov og lave mad.

Kim Fupz Aakeson er en ener udi at fortælle historier med flere lag i fortællingen og tage tunge emner op. ”Pigen der krøb” er en historie med noget på hjerte hvad enten du er forælder til ”en pæn pige”, har et indelukket barn eller som lærer gerne vil sætte fokus på børns selvværd i indskolingen.

Inspiration