Ad, hvor ulækkert! af Anna Hansson

12.10.20
Underholdende billedfagbog om alskens (ulækre) kropsvæsker.

Her er alt, hvad hjertet kan begære af ulækre ting som snot, tis, lort, bræk og sved. Fagbogen formidler emnet omkring kroppens mange afladninger med sjove illustrationer og korte faktuelle oplysninger. Et sikkert hit for børn omkring de 5-8 år.

Velkommen til ulækkerskolen, hvor man lærer om kropsvæsker og andet, kroppen naturligt udskiller. Her kan man blive klogere på snot, sved, tis, spyt, bræk, hudflager, ørevoks, blod, prutter og lort. Vi synker fx op til flere deciliter snot om dagen, ja sågar op til 1 liter, hvis vi er syge og godt snottede. Men der er en god grund til, at vi har snot i næsen, og det er for, at næsen ikke tørrer ud og for at beskytte kroppen mod bakterier, virus og snavs.

Klamt og alligevel ganske naturligt

Bogen slår på klamhed og humor i formidlingen af emnet med korte faktuelle tekster, sjove og ”ækle” tegninger og krydret med ”fun facts”, såsom at ulveunger er brækspisere, fordi forældrene først har tygget, sunket og kastet maden op igen for at bearbejde den til ungerne. Og blåhvalen kan få ørepropper af ørevoks, som kan være så lange som en lineal.

Langt de fleste børn går gennem en fase, hvor de synes at klamme ting som lort, blod og prutter er spændende og her vil denne ulækre, sjove bog garantere frydefuld væmmelse og underholdende læring om noget, der faktisk bare er helt naturligt.