Ping-character af Mathilde Digmann
Ping-character af Mathilde Digmann

Vinderne af Pingprisen 2023

Årets Pingpris 2023 blev uddelt i weekenden d. 27. maj! Se vinderne - og lån dem - her!

Årets udgave af Pingprisen blev uddelt ved et awardshow i Islands Brygges Kulturhus, med Anders Lund Madsen som vært, og DJ Noize samt freestyle-rapperen Fresco som underholdning.

Pingprisen uddeles indenfor 7 kategorier, og vinderne af disse får du serveret lige herunder, sammen med uddrag fra juryens begrundelse:

Bedste danske tegneserie: "Underlevet" af Allan van Hansen

"Underlevet" er en nænsom og nødvendig fremstilling af den sorg og smerte, som offeret for et seksuelt overgreb forfølges af, samt om hvordan man kommer videre med sit liv. Historien er både fortalt i tegninger og perleplader, hvilket giver fortællingen et helt særlig udtryk.

Juryen afsluttede sin begrundelse med ordene: "Underlevet er en stærk og stemningsmættet fortælling om to brødre, der har hver deres måde at overleve barndommens traumer på. Kun gradvist bliver det afsløret for læseren, hvad der er sket. Til gengæld sidder historien i kroppen længe efter endt læsning. Derfor vinder Underlevet årets Pingpris for Bedste danske tegneserie."

Bedste internationale tegneserie: ”Acting Class” af Nick Drnaso

"Acting Class" handler om netop det - en aftenskoleklasse for amatørskuespillere, men mest handler det om dem, der tager kurset, og om underviseren, John Smith, som måske ikke rigtig har rent mel i posen.

Juryen skrev blandt andet: "Ved første øjekast kan opslagene virke hyperkontrollerede på grænser til det livløse, men de stive figurer og de geometrisk fremstillede by- og rumomgivelser er i høj grad med til at tegne personer og atmosfære. Og allerede på første side indfanges læseren af den gnistrende dialog, der er som taget ud af manuskriptet til en virkelig god tv-serie. "

Aalborg Bibliotekerne har desværre endnu ikke "Acting Class," men nederst i artiklen her kan du finde Drnasos tidligere Pingpris-vinder "Sabrina," som vandt for Bedste Internationale Tegneserie i 2019.

Du kan også bestille "Acting Class" på bibliotek.dk via dette link.

Bedste internationale tegneserie på dansk: ”Fremtidens araber 5” af Riad Sattouf

Med "Fremtidens araber 5" fortsætter Riad Sattouf sin selvbiografiske fortælling, hvor vi nu er nået til teenageårene, og her lægges ikke nogen dæmpere på de tunge emner, selvom alting på vanlig vis holdes i Satoufs humoristiske streg.

Juryen skrev blandt andet: "Det er i den menneskelige skildring af en usikker teenager, at læseren får lov til at læne sig en tand dybere ned i fortællingens underliggende ensomhed og smerte. Og her griber serien for alvor sin læser ved næsehårene, og river til!"

Bedste danske debut: "Mit indre øje" af Anna Laurine Kornum

"Mit indre øje" er en tegneserie med korte fortællinger sat i en postapokalyptisk verden om en datter, der ser sin familie gå i opløsning pga. sygdom og en ond stedmor. Det er ikke nogen dans på roser og lykkelige eventyrslutninger skal man heller ikke regne med.

Juryen skrev blandt andet: "Som en mindre grotesk Michael Kvium maler hun realistisk, men forvrænger og forvansker sine motiver til de bliver urovækkende. Når den døde mor stiger op af staudebedet, stedmoren rider på farens ryg og den ældste datters hud skræller af, er det skildret med en omhu og intensitet, der gør billederne uafviselige."

Bedste børne/ungdomstegneserie: "Smil" af Raina Telgemeier

Vi har skrevet om Raina Telgemeiers "Smil" før, som en del af forfatterindens serie med fortællinger fra sit eget liv. "Smil" er en vidunderlig fortælling om hvordan det er at være ungt barn, og alle de udfordringer der kan være - både med og uden tandbøjle!

Læs vores tidligere artikel "Tandbøjle, kvalme og dumme søskende!" om Raina Telgemeiers selvbiografiske tegneserier lige her.

Om "Smil" skrev juryen blandt andet: "Den autobiografiske beretning har en skøn humor og hjertet er placeret det helt rigtige sted, når emner som opvækst, venskab, frygt og kærlighed tages under behandling. [...] Den er skrevet med en tilpas mængde respekt for sin målgruppe, og danske børn og unge vil uden tvivl nyde stor glæde af at kunne spejle sig i fortællingens danske oversættelse."

Bedste danske nettegneserie: "James Crooner" af Thomas Bugge

Bedste danske nettegneserie gik til Thomas Bugge for hans striber publiceret på Instagram under profilnavnet @jamescrooner. Striberne handler om familieliv, og her er Bugge en af de få, der tegner fra den nybagte fars perspektiv om figuren Sven, som forsøger at være en god far ud fra de moderne tanker om forældreskabet.

Juryen skrev blandt andet: "Tegningerne er enkle, og Bugges duknakkede figurer har klumpedumpede kroppe, der til gengæld deformeres på udtryksfulde måder. Den skæve og naive streg passer godt til de korte historier, hvor pointen altid bliver vittigt og veloplagt leveret med et lille twist. Det er skarp satire og absurd komik, som man slet ikke kan få nok af."

Find Thomas Bugges striber på hans instagram-profil her.

Årets journalistiske tegner: Stine Spedsbjerg

Stine Spedsbjerg, måske bedst kendt som "Stinestregen," startede i 2021 sin stribe "Vox Populi" på bagsiden af Politiken. Striben tog oprindeligt udganspunkt i kommentarsporet på de sociale medier, men skiftede siden navn til "Vox," og ændrede fokus til at beskrive hverdagssituationer, som vi alle kender. Striben fik dog desværre ikke lov at fortsætte mere end et års tid.

Juryens skrev blandt andet: "Selvom Vox desværre kun fik et års tid på bagsiden af Politiken, har den gjort et uudsletteligt indtryk og begejstret et stort publikum, der heldigvis stadig kan få stillet deres sult efter at se verden gennem Stines skønne, runde briller på Stinestregen på Instagram."

I oversigten herunder kan du finde to af Stine Spedsbjergs andre tegneserier. Disse er ikke journalistiske, men beskriver dog, i lighed med "Vox," situationer som mange af os kan relatere til.

Find Stines instagram-profil via dette link.

Læs Vox på Politikens hjemmeside via dette link.

Inspiration