Romaner fra Norge

21.06.20
Norge er fjelde, fjorde og storladen natur. En vis storladenhed præger også den norske litteratur, og danskerne elsker det.

Går ferien til Norge i år? Så er du nok typen, der holder af - om ikke ligefrem aktiv ferie, så i hvert fald en ferie med masser af autenticitiet og naturoplevelser.

Norges rå natur giver litteraturen patos

Norges officielle turistguide, Visitnorway, lokker med midnatssol, verdensberømte fjorde og nogle af verdens smukkeste vejstrækninger, der fører dig over svimlende fjelde og gennem frodige dale.

Norsk natur er smuk, men også barsk. Måske er det norske forfatteres opvækst, omgivet af sådan en storslået natur, der er baggrunden for, at norsk litteratur er kendetegnet ved langt større patos, når vi sammenligner med dansk litteraturs minimalisme.

Vi kender det fra de store, verdenskendte, norske forfattere, der har været gennem tiden. Hamsun, Undset, Wassmo, Kjærstad og Knausgård, bare for at nævne nogle få. I store fortællinger undersøger de, hvad det vil sige at være menneske, uanset hvor sentimentalt, pinligt, latterligt, grandiost eller stupidt, det måtte være. Og med forkærlighed for en realistisk skrivestil.

Nyeste norske romaner

Nedenfor har vi samlet et udvalg af de seneste års norske romaner, der også alle på en eller anden vis falder inden for denne ramme. Forskellige hybrider af essayistik, fiktion og autobiografi, som har vist sig at have så stor appel til det danske publikum.

Tag en af romanerne med og læs den på Oslobåden, i telt under midnatssolen eller i hytten, når du og familien kommer hjem efter dagens oplevelser i det smukke land.

Eller læg dig i hængekøjen herhjemme og rejs i litteraturen til Norge og ind i den norske folkesjæl.