Billed af engelsk by ved kysten

Romaner fra England

10.02.22
England er meget mere end Big Ben, Beatles, Brexit og bold. Det er ikke underligt, at forfatterne til nogen af verdens mest folkekære eventyr som Ringenes Herre og Harry Potter har fundet inspiration i lokalkoloritten til at skabe de fantastiske verdener og steder, vi alle kender og holder af.

England er ved første øjekast billedskøn landsbyidyl, en kongelig familie, et parlament, afternoon tea, høflighed, "ladies" og "gentlemen", herskab og tjenestefolk. Men det er også arbejderklassen, industribyer og egnsdele med særprægede historier og dialekter.

Det er varierende skov- og naturområder, brogede landskaber med bølgende bakkedrag og langstrakte heder. Det er skumsprøjt mod eventyrlige, hvide klinter og gådefuldt marskland. Det er ruinerne af gotiske katedraler og middelalderslotte, som vidner om en svunden storhedstid. Det er legenden om Kong Arthur og ridderne af det runde bord.

England er også historien om vikingernes plyndringer langs kysten, om små fyrstedømmer, som samledes til et angelsaksisk kongerige for mere end tusind år siden. Det er Commonwealth, koloniimperiet, industrialiseringens første gnist og verdens mest magtfulde flåde. Det er et stolt, ubøjeligt folk fra øen, som hverken Napoleon eller Hitler formåede at erobre, selvom de på en klar dag kunne skue over den Engelske Kanal til Dovers hvide klinter.

Ja, der er nok at tage fat på. Til en start kan du lade dig inspirere til ferielæsningen nedenfor. Good day, sir! Good day, madam!