Thomas Korsgaard
Foto: Simon Klein Knudsen

Forfatterstafet: Thomas Korsgaard

03.06.22
Vinderen af De Gyldne Laurbær Thomas Korsgaard bl.a. om at sætte ord på det tunge med det lette.

Thomas Korsgaard

I den selvbiografiske romantrilogi ”Hvis der skulle komme et menneske forbi”, ”En dag vil vi grine af det” og "Man skulle nok have været der" fortæller Thomas Korsgaard gennem karakteren Tue om den opvækst, han oplevede som et socialt og kulturelt sumpland, fattig på penge og kærlige ord, men rig på lussinger og løse hunde. Som 17-årig flyttede han fra sin familie på en gård uden for Skive til København, væk fra lugten af brændte dyr og ind i hovedstadens litterære cirkler. Mønsterbryderen bruger sine romaner og novellesamlingen ”Tyverier” til at bearbejde fortiden og give stemme til en del af Danmark, man sjældent hører fra i litteraturen.

Thomas Korsgaard markerer sig med et forfatterskab, der trods sine tunge tematikker er kendetegnet ved en stor portion humor. Den unge forfatter har på kort tid opnået en stor popularitet, og modtog boghandlerprisen De Gyldne Laurbær i 2021 for romanen "Man skulle nok have været der".

Humoren kommer af sig selv

Thomas Korsgaard skriver ikke med det mål, at hans romaner skal være sjove. Men han indrømmer gerne, at mange af hans karakterer er lidt komiske og nogle gange, pga. deres manglende situationsfornemmelse, ender i situationer, hvor de bliver ufrivilligt morsomme.

Men under humoren lurer alvoren også.

“Det er jo det, der er så dejligt ved at skrive fiktion, at man kan lade ens hovedpersoner gå lidt længere. I det forløb prøver jeg så at få sagt nogle ting om, hvor store klasseskel, der egentlig er i Danmark – og hvor stor forskel, der kan være på at have et udgangspunkt, som er et lille landsted i Jylland og Østerbro i København," siger forfatteren, der er forårets ottende gæst i Forfatterstafetten.

Se hele interviewet med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg her.

Forfatterweb-stafet med Thomas Korsgaard


Mere om forfatteren

Læs hele det dybdegående portræt af Thomas Korsgaard her

Se og bestil bøger af Thomas Korsgaard herunder.

Inspiration