Forsvundet af Tina Frennstedt

26.03.20
Krimi. Spændende ny svensk krimiserie om afdelingen "Cold Case" i Malmø, afdelingen hvor de gamle uopklarede sager – måske – får nyt liv.

Tess er chef for Coldcase-afdelingen og det er hun dygtig til. Det går knap så godt med at have styr på privatlivet. Hun bor sammen med en anden kvinde, som hun egentlig ikke er forelsket i, for hun savner sin gamle kæreste og drømmer stadig om at få børn med hende. Marie, hendes kollega, drømmer til gengæld ikke om flere børn; hun har allerede to og er gravid igen!

Cold Case bliver i denne historie involveret i en sag, hvor en kvinde er fundet myrdet bag en strandhytte efter at være flygtet hjemmefra i sit nattøj. Tess og de andre inddrages, da sagen viser sig at have nogle ligheder med en 16 år gammel sag; en anden sager, som Cold Case-afdelingen længe har arbejdet med. Tess håber at løse begge sager, for en stor del af hendes motivation ved jobbet er at kunne give de efterladte et svar og lidt fred i sindet.

Handlingen foregår i Sydsverige, Malmø og omegn, med fine beskrivelser af omgivelser og landskaber. Der er mange referencer til Danmark: en af gerningsmændene er dansker, og forfatteren har muligvis kigget på nogle virkelige sager fra Danmark for at skabe gerningsmanden. Man kan i hvert fald ikke undgå at gyse lidt, da han møder op til afhøring med den ene halvdel af ansigtet malet sort. Der kommer også en dansk psykiater med undervejs, som skal lave en gerningsmandsprofil. Han har dog selv sit at slås med, så umiddelbart virker han ikke som den store hjælp.

Denne krimi ikke uden en god portion humor, og historien er bygget op, så vi skiftevis hører om den nye sag, den gamle sag (som delvist fortælles af den myrdede pige selv) og så Tess’ og Maries privatliv. Denne opbygning i en krimi er der ikke noget nyt i, men det fungerer upåklageligt her.

Tina Frennstedt er kriminalreporter og har arbejdet for flere forskellige store svenske aviser og det skinner igennem, da krimien er tilhører “true crime genren", dvs. en krimi med baggrund i en virkelig mordsag. I det her tilfælde er det en sag fra 1992, hvor en ung pige blev myrdet og som forfatteren selv dækkede som journalist dengang.

Inspiration