En uventet arv, et badehotel og masser af feel good

03.01.22
Roman. Jeg har sagt det før, men jeg siger det gerne igen: Svenskerne er altså usædvanligt gode til at skrive feel good romaner.

Da Sophies mor dør, må hun rejse fra karrieren i Berlin og hjem til Sverige. Noget overraskende arver Sophie det gamle, faldefærdige kurhotel Villa Havbrise – et hotel, som moren ellers havde påstået at have solgt for længst. Sophie har boet i Berlin i godt tyve år og er derfor ikke spor interesseret i at være bundet til Villa Havbrise, som også er hendes barndomshjem og fuld af minder. På køkkenbordet i det gamle hotel finder Sophie en seddel, som moren har efterladt, hvorpå der står et eneste ord: ”Undskyld”.

Sophie beslutter sig for at istandsætte Villa Havbrise i håb om at kunne sælge med fortjeneste. Men hun kan ikke klare det store hus alene. Derfor sætter hun en annonce i avisen, hvor hun søger håndværkere, der er villige til at arbejde gratis mod kost og logi. Til dette melder Martin, Isak og Katja sig. I alt er de nu fire fremmede mennesker med fire forskellige grunde til at forlade alt for at istandsætte Villa Havbrise sammen. Men er de nu også så forskellige, når alt kommer til alt?

Planen er, at Villa Havbrise blot skal have en mindre makeover, så Sophie kan rejse tilbage til Berlin og lægge Sverige bag sig så hurtigt som muligt. Men håndværkeren Martin er mere til en traditionel og nænsom restaurering af de gamle, originale materialer, så processen trækker hele tiden ud og en stille magtkamp opstår hurtigt mellem de to.

Naboen Ella har passet Villa Havbrises smukke have hele sit liv. Nok er hun døv, men hun ved alligevel et og andet om Sophies fortid og det yderst komplicerede forhold, som Sophie havde til sin mor. Spørgsmålet er bare, om Sophie ønsker at få sandheden at vide…

Jeg har sagt det før, men jeg siger det gerne igen: Svenskerne er altså usædvanligt gode til at skrive feel good-romaner! ”Villa Havbrise” er en skøn fortælling om at gribe livet, turde tage springet og følge sine drømme. Om venskab, sorg og ikke mindst kærlighed. Gennem hele bogen kan man tydeligt se den særlige svenske almuestil for sig og fornemme den hyggelige badehotelsstemning. Det er med garanti bogen for læseren, der ivrigt følger med i renoveringsprojekter på Instagram eller elsker boligprogrammer – godt krydret med familiedrama og hemmeligheder.

Inspiration