En af os lyver af Karen M. McManus
En af os lyver af Karen M. McManus

En af os lyver af Karen M. McManus

04.04.19
Ungdomsroman: Alle har hemmeligheder, ikke? Det, der betyder noget, er, hvor langt du vil gå for at beskytte dem ...

Den her bog er både ret forudsigelig og overraskende at læse. Jeg var meget grebet af historien og læste den på én dag. Der er utrolig mange tvists og uventede drejninger, der fastholdt mig til handlingen og gjorde, at jeg simpelthen ikke kunne slippe den, da jeg først var gået i gang.

Selvom jeg skriver, at handlingen var forudsigelig, mener jeg det på en positiv måde. Som læser havde jeg ikke regnet ud, hvem morderen var før til sidst, selvom jeg mistænkte, at det var sådan, det hele hang sammen. Jeg har ikke set eller læst Pretty little liars, men jeg har en fornemmelse af, at det går ud på noget af det samme. Altså krimi for unge læsere, og det synes jeg, at der er alt for lidt af. Selvom jeg har læst og elsker I hunt killers, er den meget voldsom, og det er En af os lyver ikke – ikke på samme blodige måde, i hvert fald. Måske jeg burde læse den anden, for jeg kan rigtig godt lide en historie, der bliver ved med at overraske en. Det kan også minde om Blacklistet af Alyson Noël, hvor vi også skal opklare en forbrydelse, vi ikke kender sandheden bag.

Jeg synes, at det er rigtig fedt med alle de drejninger, som historien tager undervejs, og som læser er man lige så meget i vildrede som personerne i bogen. Det er fedt at føle deres forvirring, frustrationer og forventninger så tydeligt, som man gør. Derudover er det nogle meget relaterbare karakterer, der er med, og det gør også noget godt for historien. For selvom de er meget forskellige, ender de med at være gode venner, som støtter hinanden og har hinandens rygge, når der er problemer. Der er også en rigtig god tone i bogen – tilpas god humor og gode kommentarer, men det bliver aldrig for meget eller plat.

Det fungerer også rigtig godt, at vi hører fra alle fire mistænkte i sagen. Det gør, at vi får et meget mere detaljeret og nuanceret billede af begivenhederne – de hjælper nemlig meget hinanden med at nå frem til sandheden, og som læser har vi også svaret klar på tungen, men vi kan ikke helt få det sagt, for passer det nu også? Samtidig får vi også et klart billede af fire meget forskellige personer. De er ikke alle rige, velbegavede, sportslige eller kloge, men de harmonerer rigtig godt sammen. Vi møder hende, der er under tøflen ved kæresten, og som gør alt, hvad hun får besked på, uden at tænke nærmere over det. Vi møder ham med narkodommen, som egentlig godt ved, at han er ude i noget lort, men som ikke har ressourcerne til selv at komme ud af det. Vi møder sportsidioten, der bærer på en stor hemmelighed, der potentielt kan ødelægge hans karriere, og superstudenten, der måske ikke er så super igen. Alle disse personer bliver kastet ind i puljen om, hvem der har slået Simon ihjel, og undervejs tvivler de også på hinanden.

For mig er det en historie, der virkelig bare spiller. Det er en fantastisk debut. Den er velskrevet, underholdende og fængende. Jeg er vild med personerne, der, på trods af deres egne hemmeligheder og særheder, finder sammen og står sammen, og så er jeg vild med hemmelighedskræmmeriet – mere af det, tak!

Inspiration