Og havet var vores himmel af Patrick Ness
Og havet var vores himmel af Patrick Ness

Og havet var vores himmel af Patrick Ness

04.04.19
Smuk grafisk roman af dygtige Patrick Ness – mesteren af historier – med mere mellem linjerne. 

Noget af det, Patrick Ness virkelig kan, er at skrive historier, der efterlader læseren med gåsehud, åben mund af overraskelse og bankende hjerte. Der foregår lige så meget mellem linjerne i hans historier, som der gør i de ord, der egentlig står på siden. Det er i sandhed en uforglemmelig historie og et kunstværk.

Og havet var vores himmel er et mesterværk. Intet mindre. Selvom historien er speciel, er det en helt utrolig læseoplevelse. Der er lagt liv og sjæl i de utrolig smukke illustrationer, der pryder hver eneste side. Der er brugt timer og mange blyanter på de enkle, men stemningsfulde billeder.

Jeg har ikke læst Moby Dick (ja, det er nok en fejl), men jeg forestiller mig, at dette vil være modstykket til den. Nemlig jagten og historien set fra hvalernes synspunkt. Det er virkelig godt lavet – både sprogligt og illustrativt i bogen. Vi befinder os i en verden, hvor verdensbilledet er tippet, så det hele nu foregår fra hvalernes synspunkt. De jagter mennesket, fordi mennesket jagter hvalen. Men en står over dem alle – en myte lyser klarere end de andre. Den myte kommer Batseba og hendes fæller på sporet af – men denne jagt får store konsekvenser. For alle.

Dette er historien om magt, loyalitet og besættelse. Om hvad vi gør ved hinanden for at opnå disse ting, og hvad vi vil ofre i jagten på det ultimative trofæ. Det er historien om, hvilke monstre vi gør hinanden til. Hvad en hval kan lære af et menneske. Hvad denne sandhed kommer til at koste.

Patrick Ness har gjort det igen, og bogen er bestemt værd at læse og læse igen og igen.

Inspiration