Pas på hvad du ønsker dig!

20.09.21
Magisk fortælling om tarotkort, samfundskritik og om at finde sig til rette

"Vores skjulte evner" er en nutidig fantasyfortælling der både indeholder samfundskritik og magi. Der er stor forskel i klasse - forskel på rige og fattige - i den by som Maeve bor i. Hun ser sig ikke selv som rig, men går alligevel på en skole der er dyr at gå i. Noget hun har taget for givet, fordi hun alligevel ikke føler hun passer ind nogen steder.

Køn og seksualitet

Samtidig bliver debatten om køn og seksualitet også taget op. Roe, Lilys bror, har fundet ud af at han ikke passer i den klassiske "drenge-kasse", men han har en mere flydende kønsidentitet. Der bliver sat fokus på hvordan det er at være homoseksuel i Irland - et katolsk land, hvor det ikke er alle der er lige åbensindede omkring andre forhold end mand-kvinde.

Tarotkort

Alt dette er sat op i en kulisse, der har lidt horroragtigt feel, med skumle tarotkort der har deres egne vilje. Krystaller og trylleformularer bliver en stor del af Maeves liv, da hun opdager at hun ikke er som alle andre. Hun er sensitiv og kan derfor sanse meget mere end andre - men vil hun være en god eller ond sensitiv?

Jeg er vild med at Maeve er en hovedperson man ikke instinktivt holder af. Hun er ikke særlig sød og venlig, faktisk er hun mere irriterende og hun føler at der er et mørke indeni hende. Heldigvis gennemgår hun en forvandling, hvor hun indser at det mørke måske kan bruges til noget godt. Hun maler et troværdigt billede af en 16-årig pige, der skal finde sin plads i verden, der skal indse at det at fejle er en del af livet - og at man skal huske at lære af disse fejl.

Vurdering

Alt i alt er det virkelig en spændende, medrivende og anderledes læseoplevelse. Der er lagt op til mange flere fortællinger med Maeve og hendes lille kreds. Kampen er langt fra slut ...

Inspiration